pondělí 20. května 2024

Kam vyrazit? Víme, na kterých víkendových akcích se neplatí vstupné

Víkend bude plný na mnoha místech plný zábavy. Minutové zprávy zjistily, kam vyrazit, abyste nemuseli platit vstupné, ještě než otevřete dveře.

440363611_972643604866235_5183716616276169904_n

Větrný mlýn.
Zdroj: MKS Bílovice

  • Větrný mlýn.
  • Zdroj: MKS Bílovice

Zahájení plavební sezóny na Schwarzenberském kanále začíná v sobotu ve 12:30 hodin na Jeleních Vrchách u Nové Pece. Nebudou chybět ukázky plavení dříví, hudba a tanec. Plavba začne od domu číslo 13.

Rozsáhlý program má Otevírání pramenů 2024 a zahájení lázeňské sezóny v Luhačovicích. V sobotu i v neděli čeká návštěvníky jarmark. Sobota nabídne od dopoledne až do noci například korzo v dobových kostýmech, historický kolotoč, přehlídku historických vozidel, secesní fotoateliér nebo besedu u cimbálu. V neděli v deset hodin začíná svěcení pramenů, ukázka dravců, zpívání u muziky a další hudební vystoupení.

Také v Poděbradech začne lázeňská sezóna. V sobotu na návštěvníky čekají dílničky pro děti, od 13:30 žehnání pramenům u Eliščina pramene, loutkové divadlo, koncerty a od 20:30 recitál Dana Hůlky. Neděle přinese v Havířském kostelíku a okolí od 14:30 árie Bedřicha Smetany, o hodinu později začne Prodaná nevěsta a v 17 hodin varhanní koncert Varhana Orchestroviče Bauera.

Zámecká slavnost v Mimoni začne v sobotu ve 13:30 hodin v mimoňském parku. Chystají se například vystoupení žáků mimoňských škol, vystoupení skřítka Lumpína, Davida Petta, Yvetty Blanarovičové a Bohuše Matuše nebo setkání historických a retro kočárků.

Slavnostní otevření Bylinkové zahrady ve Valticích začne v sobotu úderem desáté. Na programu jsou komentované prohlídky zahrady, prodej sazenic léčivých rostlin, stánek Havlíkovy apotéky i živá hudba. Vstupné je dobrovolné.

Poprvé se v České republice odehraje Den otevřených mlýnů. Vodní i větrné mlýny budou přístupné na mnoha místech, vstup bude většinou dobrovolný nebo zdarma.

Které mlýny se otevřou návštěvníkům?

Mlýny německého typu v Kloboukách u Brna, v Litultovicích na Opavsku, v . Partutovicích na Přerovsku, ve Staré Vsi na Novojičínsku, mlýn Starý Poddvorov na Hodonínsku a národní kulturní památk ve Velkých Těšanech na Kroměřížsku.

Replika mlýna německého typu je k vidění v Borovnice na Trutnovsku. Větrný mlýnek s turbínou se otevře v Řepišti na Frýdecko-Místecku.

Mlýny holandského typu budou k vidění v Porubě – Hustopečích a Přemyslovicích na Přerovsku, ve Spálově na Novojičínsku, Světlíku na Děčínsku a v Třebíči. Repliky se otevřou v Jalubí na Uherskohradišťsku a ve skanzenu Krňovice na Královéhradecku.

Související

Helfštýn
Domácí

Kam o víkendu za zábavou? Víme, kde je vstup zdarma

c423303d-3036-43f1-b41a-8012d18919b3
Ostatní

Kam ve středu vyrazit? Víme, na které akce je vstup zdarma

7442413346_3d66984a3f_b
Domácí

Konec týdne bude teplý a větrný

babí léto
Domácí

Návrat babího léta. Víkendové teploty budou na východě atakovat dvacítku