pondělí 20. května 2024

Po 16 letech. Kajakářka Paloudová vybojovala postup na olympiádu

Její partner Josef Dostál musí ještě nominaci do Paříže potvrdit o víkendu

paloudová kanoistika288243

Anežka Paloudová.
Zdroj: facebook

  • Anežka Paloudová.
  • Zdroj: facebook

Tak další zamilovaný pár jede do Paříže. Na tom by nebylo nic neobvyklého, pokud by tam kajakáři Josef Dostál s Anežkou Paloudovou společně nevyrazili na olympiádu - jako závodníci.

Pětadvacetiletá Paloudová si vyjela účast pod olympijskými kruhy v dodatečné kvalifikaci v Szegedu. Nejprve vyhrála rozjížďku, z níž postoupila rovnou do finále a tam se po 500 metrech dřiny začala radovat. Jenže následně znejistila. „V cíli jsem slavila, ale pak zjistila, že si nejsem jistá, kolikátá jsem dojela,“ přiznávala. Do Paříže postupovaly z tohoto duelu jen první dvě závodnice. Nakonec to klaplo. Šest setin sice zaostala za Ukrajinkou Mariou Povchovou, ale Slovinka Anja Ostermanová dojela až dalších 36 setin za Paloudovou na třetím místě.

„Jsem nadšená. Byl to můj nejtěžší závod, nevěřím, že jako sjezdařka jsem se dokázala v rychlostní kanoistice nominovat,“ radovala se čerstvá olympionička, která z divoké na klidnou vodu přešla teprve před pěti lety.

Její úspěch ještě roste při pohledu do historie. Naposledy české rychlostní kanoistky startovaly na olympiádě před 16 lety, v Pekingu v roce 2008 Jana Blahová s Michalou Mrůzkovou dojely osmé na deblkajaku v závodě na 500 metrů.

Hvězdný partner Josef Dostál, který nasbíral na třech olympiádách už čtyři cenné kovy, musí nominaci ještě potvrdit o víkendu na Světovém poháru, také v Szegedu. Pokud se mu to podaří – a měla by to pro něho být spíš formalita – plánuje si vzít do Paříže kuchařku. Teď bude muset svůj plán doprovodu rozšířit o přítelkyni a závodnici v jednom.

Autor: Evžen Zavadil

Související

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková.
Tenis OH Paříž

Majitelky olympijského zlata se spojily kvůli obhajobě

Anežka Paloudová rozšířila olympijskou výpravu.
Ostatní Paříž 2024

Olympijskou výpravu rozšířila kajakářka Paloudová, přidá se k hvězdnému příteli

Fuksaprofimedia-0816397926.jpg
Ostatní

Martin Fuksa je nejlepší z nejlepších

JD.jpg
Ostatní

Další dvě lodě můžou na olympiádu