pondělí 20. května 2024

Koukejte na sever: V noci je velká šance vidět polární záři

Výjimečný úkaz by se podle meteorologů mohl objevit na obloze v noci na sobotu.

Fp81NuxXoAADw4-

Polární záře v Česku.
Zdroj: Jan Drahokoupil

  • Polární záře v Česku.
  • Zdroj: Jan Drahokoupil

„Dnes večer a v noci a zítra je velká šance na možná i výraznou polární záři. Na Slunci došlo v uplynulých dnech a hodinách k řadě silných erupcí. Vyvržený materiál z nich zatím putuje směrem k Zemi, a to hned v několika vlnách. Předpověď kdy a jak silná případná polární záře bude, není nicméně jasná, ale potenciál je vysoký,“ oznámil na síti X Český hydrometeorologický ústav. Podle odborníků by noc by měla být jasná nebo skoro jasná, nic by tak pozorování nemělo rušit. „V případě, že se silná polární záře objeví, je nutné ji sledovat v místě s co nejtemnější oblohou a s dobrým výhledem nad severní obzor,“ doplnili meteorologové. jimečný úkaz by se podle meteorologů mohl objevit na obloze v noci na sobotu.

„Dnes večer a v noci je velká šance na možná i výraznou polární záři. Na Slunci došlo v uplynulých dnech a hodinách k řadě silných erupcí. Vyvržený materiál z nich zatím putuje směrem k Zemi, a to hned v několika vlnách. Předpověď kdy a jak silná případná polární záře bude, není nicméně jasná, ale potenciál je vysoký,“ oznámil na síti X Český hydrometeorologický ústav.

Podle odborníků by noc by měla být jasná nebo skoro jasná, nic by tak pozorování nemělo rušit. „V případě, že se silná polární záře objeví, je nutné ji sledovat v místě s co nejtemnější oblohou a s dobrým výhledem nad severní obzor,“ doplnili meteorologové.

Související

1000007715
Domácí

Severní oblohu rozzářila polární záře. Ta byla nejsilnější za posledních 20 let

AuroraBuryatia
Domácí

Sledujte oblohu. Ode dneška až do středy může být vidět polární záře

20231105_205737
Domácí

Severní oblohu prosvětlila polární záře

Fp81NuxXoAADw4-
Domácí Počasí

Vzácný úkaz: Na obloze byla vidět polární záře, dnes bude ještě výraznější