pondělí 6. května 2024

Vznikly tam legendární scény Star Wars. Teď jsou filmová studia v ohrožení

Střecha v dezolátním stavu a karcinogenní azbest, natáčení ve vyhlášených ateliérech v Británii může být životu nebezpečné. Pokud se majitelé rozhodnou pro jejich záchranu, milionové investice budou nevyhnutelné.

Elstree_Studios,_Borehamwood-6230643248

Britská filmová studia v ohrožení.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Britská filmová studia v ohrožení.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

150 milionů liber, to je asi 4,3 miliardy korun, taková investice by byla potřeba na záchranu studií Elstree Studios, kde se natáčely legendární scény ze Star Wars nebo třeba z Indiana Jonese. Ve sto let starém komplexu se našel karcinogenní azbest. Stěny s tímto nebezpečným a dříve hojně využívaným izolačním materiálem by prý navíc nevydržely déle než 15 let. „Zatímco probíhala sanace azbestu, zjistili jsme další problém, střecha na několika místech je ve velmi nebezpečném stavu,“ uvedla společnost Hertsmere Borough Council, která Elstree Studios vlastní.

Společnost už do studií investovala v minulosti. V roce 1996, kdy studia koupila, byla ve velmi zchátralém stavu. Za rekonstrukci a přestavbu tehdy utratila 22 milionů liber. To se nakonec vyplatilo, studia léta profitovala. Jejich současná tržní hodnota se stále pohybuje mezi 40 a sto miliony liber. Osud studií je ale zatím nejistý. Majitelé totiž budou obrovskou investici ještě zvažovat.

Elstree Studios vznikla na začátku 20. století. Zažila celou řadu ikonických režisérů, jako třeba Alfreda Hitchcocka nebo Stevena Spielberga. V 70. letech do nich přenesl vesmír George Lucas v původních filmech Star Wars.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

Green_Investment_Summit_(51652934245)
Zahraniční

Khan je staronovým starostou Londýna. Opozice mu vyčítá bezpečnost ve městě

Záběr ze seriálu The Mandalorian
Světové dny Kino

Den Star Wars

GMgnyGlXUAACLHs
Zahraniční

Deportace začaly. Britská policie zatýká první migranty a posílá je do Rwandy

profimedia-0869114633
Zahraniční

Karel III. se vrátil k plnění veřejných povinností