úterý 21. května 2024

Vynálezkyně nebo podvodnice? Příběh Elizabeth Holmes

Říkali jí "Steve Jobs v sukni". Díky vynálezu, který sliboval přinést revoluci do způsobu testování krve, se Elizabeth Holmesová stala nejmladší miliardářkou na světě.

Elizabeth Holmesová.

Elizabeth Holmesová.
Zdroj: npr.org

  • Elizabeth Holmesová.
  • Zdroj: npr.org

Elizabeth Holmesová chtěla přinést revoluci do světa medicíny. Po střední škole začala studovat chemické inženýrství na Stanfordu a už v roce 2003 zažádala o patent na náplast, ze které by bylo možné odebírat vzorky krve a zjistit z nich případnou infekci, a to přes fakt, že její profesoři tento nápad považovali za nereálný.

V roce 2004 v 19 letech univerzitu opustila. Peníze ušetřené za školné investovala do svého startupu Theranos. Společnost měla za cíl vývoj zařízení Edison, který měl být malou přenosnou laboratoří, díky níž si dokázal krevní testy provést kdokoliv přímo z domova a mít okamžitý přístup k aktuálním informacím o svém zdravotním stavu jen z několika kapek krve.

Nápad podpořilo několik velkých akcionářů, jejich peníze udělaly z Elizabeth nejmladší miliardářku na světě a Forbes jí zařadil do svých 30 pod 30.

Mělo jít o další technologický zlom podobný Facebooku či Applu. Elizabeth Holmesová ho chtěla uskutečnit za každou cenu. To mělo za následek, že se z projektu vyklubal podvod, kterému uvěřili akcionáři i zákazníci po celé Americe.

Dokument můžete shlédnout na HBO.

Hranou minisérii pak na Disney+.

Autor: Kristýna Cyprisová

Související

Adam Sandler ve filmu Kosmonaut z Čech
Film a TV Streaming

Březen na streamu: Sandler jako Kosmonaut z Čech a vražda Lincolna

Disney+
Film a TV Streaming

Disney se inspiruje Netflixem. Od března zamezí sdílení hesel

Netflix
Film a TV Streaming

Na kolik vás vyjdou streamovací služby?

televize
Ostatní Streaming

Zápasy NHL, NBA, NFL a mnoho dalších na jednom místě. Vzniká největší sportovní streamovací služba