pátek 17. května 2024

Vrátí se k operacím? Lékaři by mohli přestat stávkovat už tento pátek

Až o 15 tisíc vzrostou mzdy lékařů. To je základem dohody mezi ministerstvem zdravotnictví a Českou lékařskou komorou, která by měla situaci v nemocnicích vrátit do normálu.

F_9oD0yXYAE1dsP

Ministerstvo zdravotnictví předneslo po několikerých jednání návrh, na který lékaři kývli.
Zdroj: X

  • Ministerstvo zdravotnictví předneslo po několikerých jednání návrh, na který lékaři kývli.
  • Zdroj: X

Muselo dojít na nejhorší, a sice na omezování lékařské péče, aby se nakonec ministerstvo zdravotnictví domluvilo s Českou lékařskou komorou. Ministr Vlastimil Válek (TOP 09) konečně položil na stůl nabídku, na kterou lékaři slyší. Už před časem se jednání vrátilo k původnímu počtu přesčasových hodin ve výši 416 za rok, přestože ministerstvo prosazovalo jejich zvýšení na dvojnásobek, nyní přišly ke slovu peníze.

Jak Česká lékařská komora, tak zdravotnické odbory si nakonec s ministerstvem plácli na návrhu, který každému lékaři zvýší mzdu o 5 až 15 tisíc, což bude odstupňované dosažena ostatním zaměstnancům nemocnic, včetně nezdravotnických pracovníků o 5 procent.

Dohoda by mohla ukončit protesty, kvůli kterým musela být omezena lékařská péče z toho důvodu, že šest tisíc lékařů napříč celou republikou vypovědělo službu přesčasových hodin. Jak však už zástupci lékařů předtím poznamenali, protesty skončí ve chvíli, kdy budou mít sliby ministerstva na papíře. K podepsání dohody by mělo dojít během pátku.

Autor: Jan Skala

Související

nemocnice
Domácí Zdraví

Zátěž zdravotních sester změří ministerstvo

Mocktail-131638-pixahive
Domácí

Zdraží Válek slazené nápoje? Chce na to jít skrz zdanění obsahu cukru

profimedia-0868105570
Domácí

TOP 09 má čtyři kandidáty na post ministra pro vědu a výzkum

profimedia-0858049682
Domácí

Svrčinová skončila ve funkci hlavní hygieničky