středa 8. května 2024

Vlaky z Brna do Havlíčkova Brodu budou jezdit až 160 kilometrovou rychlostí

Připravuje se modernizace dalšího úseku na trati mezi Brnem Havlíčkovým Brodem. Vlaky zde budou jezdit až 160 kilometrů za hodinu.

Přibyslav nádržaí

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Stavbaři se brzy pustí do rekonstrukce další části trati z Brna do Havlíčkova Brodu. Konkrétně jde o osmikilometrový úsek mezi Přibyslaví a Pohledem. Díky modernizaci se zvýší povolená rychlost v této části trati na 160 kilometrů za hodinu. Práce by měly začít do poloviny dubna, potrvají do konce roku 2026.

Rekonstrukce zahrnuje modernizaci železničního spodku a svršku, mostních objektů, železničních nadjezdů a trakčního vedení. Součástí je i instalace zabezpečovacího zařízení ETSC. Všechna nádraží včetně stanic Přibyslav a Pohled projdou přestavbou. V Přibyslavi se opraví obě nástupiště, přibydou výtahy a prodlouží se předjízdní kolej pro nákladní vlaky. Zastávka v Přibyslavi získá nový podchod a stejně tak zastávka Stříbrné Hory. Ve stanici Pohled se vybuduje nové nástupiště s přístupným podchodem. Nádražní budovy budou upraveny pro nové technologie.

Stavba proběhne za jednokolejného provozu. Hlavní výluka začne v červnu, nejintenzivnější práce potrvají do konce příštího roku a částečně i v roce 2026.

Autor: Šimon Mitro

Související

Slavnostní otevření nádraží v Berouně (6. 5. 2024)
Domácí

Nádraží v Berouně je jako nové

Vlkov u Tišnova
Domácí

Na Vysočině budou jezdit vlaky 160kilometrovou rychlostí

Chlumec nad Cidlinou nádraží
Domácí

Cestování z Hradce do Chlumce se zrychlí

Vlaky
Domácí

Liberec se objeví na železniční mapě Evropy. Lidé dojedou až do Zhořelce