pátek 17. května 2024

Válek oznámí, kdy se začne s výrobou penicilinu. Jedná se dvěma firmami

Kdy se v České republice začne vyrábět penicilin chce ministr zdravotnictví Vlastimil Válek upřesnit na přelomu roku. Jisté ale je, že ministerstvo už má pro výrobu sjednané dvě firmy.

2-serova-nemoc

Penicilinu by měl být dostatek, tvrdí ministerstvo.
Zdroj: Facebook

  • Penicilinu by měl být dostatek, tvrdí ministerstvo.
  • Zdroj: Facebook

Po několikaměsíčním výpadku v dodávkách léků, kdy byl zejména kritický nedostatek penicilinu, se sice situace vrací do normálu, předchozí stav ale byl pro ministerstvo zdravotnictví dostatečným varováním. Šéf resortu Vlastimil Válek (TOP 09) proto oznámil, že Česká republika se chystá na vlastní výrobu penicilinu. Termín jejího spuštění by chtěl oznámit na přelomu roku, úředníci už jednají se dvěma firmami, které by výrobu měly zaštiťovat. Podle předchozího Válkova vyjádření by se výrobní linky mohly rozběhnout ještě v příštím roce.

Ministerstvo se do budování výrobních linek na penicilin zapojí dotacemi, každému ze dvou výrobců chce poskytnout finanční injekci přesahující sto milionů korun. Ač úředníci zatím nesdělili o jaké společnosti se konkrétně jedná, mají obě údajně letité zkušenosti s výrobou antibiotik.

Dnes se penicilin a další antibiotika vyrábí především v Asii. V druhé polovině 20. století se vyráběla i u nás, konkrétně od roku 1949 v Roztokách u Prahy a posléze ve slovenské Lupči.

Autor: Jan Skala

Související

nemocnice
Domácí Zdraví

Zátěž zdravotních sester změří ministerstvo

Mocktail-131638-pixahive
Domácí

Zdraží Válek slazené nápoje? Chce na to jít skrz zdanění obsahu cukru

profimedia-0868105570
Domácí

TOP 09 má čtyři kandidáty na post ministra pro vědu a výzkum

profimedia-0858049682
Domácí

Svrčinová skončila ve funkci hlavní hygieničky