pondělí 6. května 2024

V ostravské zoo se rozmnožili vzácní outloni

O životě outloňů malých se toho moc neví. Odborníci ale odhadují, že jejich počty klesají. O to radostnější je zpráva, se kterou se pochlubili v Zoo Ostrava.

Samice outloně malého s mláďaty_foto E.Gombala (1)

Outloni v ostravské zoo
Zdroj: Enrico Gombala

  • Outloni v ostravské zoo
  • Zdroj: Enrico Gombala

Ostravská zoo chová outloně v zázemí, mimo zraky veřejnosti. V roce 2020 získala samce z Lipska a o rok později samici z Jihlavy. „Outloni mají k dispozici dva vnitřní chovatelské prostory a venkovní výběh. Nejdříve od sebe byli oba jedinci odděleni a seznamovali se přes kontaktní mřížku,“ uvedla zooložka Pavla Slavíčková.

Jejich sblížení proběhlo bez komplikací a brzy se začali i pářit. Na konci letošního února samice outloně porodila dvě mláďata.

V zoologických zahradách se outloni množí jen výjimečně. „Naše zoo se také připojila k ambiciózní myšlence takzvaných outloních arch, jejichž hlavním cílem je primárně vytvořit dostatečný prostor pro chov a rozmnožování těchto primátů, a tak zachovat dlouhodobě životaschopnou a geneticky pestrou populaci, ze které bude možné v budoucnu poskytovat jedince pro vypuštění do přírody, pokud to bude potřeba,“ řekl František Příbrský z ostravské zoo.

Ve volné přírodě outloni malí žijí ve Vietnamu, Laosu, Kambodži nebo Číně. Jsou ohrožení kvůli obchodu s domácími mazlíčky, ale i kvůli medicínským a rituálním tradicím. V asijských zemích slouží i jako atrakce pro turisty, kteří se s nimi fotí.

Autor: Emil Mikuš

Související

Gazela obecná, též známá jako horská.
Zahraniční Fauna

V Izraeli byla spatřena šestinohá gazela

3091_1
Ostatní Video

Ostravská zoo má unikát: Dva vrhy roztomilého binturonga v jednom výběhu

ptáci
Zahraniční Fauna

Jeden z pěti migrujících druhů je na pokraji vyhynutí

Hadilov písař
Zahraniční Fauna

Populace afrických dravců je na pokraji kolapsu