sobota 18. května 2024

V Krkonoších neznámý vandal ukradl cedule upozorňující na laviny

Na cestě z Klínových bud do Špindlerova Mlýna neznámý vandal odšrouboval a odnesl ceduli upozorňující na lavinové nebezpečí. Tím však ohrozil bezpečnost turistů.

Varovná cedule lavinového nebezpečí

Z Krkonoš zmizela cedule lavinové prevence
Zdroj: Horská služba

  • Z Krkonoš zmizela cedule lavinové prevence
  • Zdroj: Horská služba

Cedule zmizela v posledních dnech. Záchranáři, kteří cestu pravidelně procházejí zjistili, že dřevěná cedule nebyla ulomená, ale odšroubovaná. „Lidé nám běžně cedule upozorňující na lavinové území polepují samolepkami a jinak poškozují. Budiž. Po sezóně je buď opravíme nebo pořídíme nové. Za celou moji profesní kariéru záchranáře si ale nepamatuji, že by byť jedna cedule zmizela,“ říká vedoucí lavinové prevence Horské služby Robert Dlouhý.

Cena jedné cedule přesahuje 3 500 korun, protože se vyrábí tak, aby odolala i velmi nepříznivým klimatickým podmínkám. „Samozřejmě, že nás štve samotná ztráta cedule, za kterou je samozřejmě i spousta práce. Mnohem horší je fakt, že nenechavec ohrozil bezpečnost ostatních návštěvníků hor. Ukradenou ceduli co nejdříve nahradíme,“ uvedl náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Cingr.

Na vandala jsou naštvaní i sami turisté. „Tohle by skutečně mělo být chápáno jako obecné ohrožení. A jestli tohle někdo donese jako`trofej` domů, tak upřímně doufám, že se v jeho okolí najde někdo rozumný, kdo mu dá alespoň pár facek,“ rozohnila se jedna z uživatelek Facebooku. „Lidská hloupost mezí nezná. Tady ale jde o ohrožení života. My s manželem jsme se v takové situaci ocitli na svatební cestě ve Vysokých Tatrách při sestupu z Popradského plesa na Štrbské. Někdo odstranil varovnou ceduli o lavinových polích. Na to nejsou slušná slova,“ napsala pod příspěvek Horské služby České republiky další uživatelka sociální sítě.

Horská služba vyzývá návštěvníky, aby s cedulemi nemanipulovali a neohrožovali tak bezpečnost dalších turistů.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

9938712403_0563330642_b
Domácí

Past na řidiče: Cestu do Špindlerova Mlýna blokují opravy mostů

Los evropský
Domácí Fauna

Do Krkonoš se po stovkách let vrací los evropský

Jilemnice_-_centrum2
Domácí

První společenství obcí v republice chce mít létajícího úředníka

beaver-rat-7738914_1280
Domácí

Po dvou stoletích se bobři vracejí zpátky do českých Krkonoš