středa 8. května 2024

Po dvou stoletích se bobři vracejí zpátky do českých Krkonoš

I když na našem území vyhynuli bobři už na přelomu 18. a 19. století, koncem minulého století nastala změna. Bobři se vracejí z Rakouska, Bavorska i ze Saska. Podle odhadů jich u nás žije přes 15 tisíc.

beaver-rat-7738914_1280

Bobr evropský.
Zdroj: pixabay.com

  • Bobr evropský.
  • Zdroj: pixabay.com

Nejvíce bobrů se na našem území shromažďuje především na Šumavě a na jižní Moravě. Šanci na ně narazit jsou také ve středních Čechách. Krkonoše jsou však místem, kde sice bobři dříve žili v hojném počtu, ale postupně se pro ně zdejší krajina stala nehostinnou.

Bobři v Česku

Zdroj: AOPK

Od roku 2010 si ale právě tam svůj domov znovu hledají, a to na severovýchodním úpatí Krkonoš v povodí říčky Bobr. Nálezy z konce letošní zimy naznačují, že bobří kolonizace pokračuje proti proudu Jizery a jejích přítoků.

Bobrů zatím v Krkonoších moc není, na prudce tekoucích řekách si totiž nemohou postavit hráze. Navíc jim nevyhovuje ani dřevinná skladba břehových porostů. Pokud se tedy bobr přeci jen v Krkonoších uchytí, pak to bude díky lučním potokům v podhůří.

Bobři na Labi a Moravě

Jedna z největších a nejvýznamnějších populací bobrů v kontinentální Evropě se nachází kolem řeky Labe. Začíná v severních Čechách a táhne se téměř až k Hamburku. V Sasku a Sasku-Anhaltsku navíc pokrývá velké množství přítoků. Nezanedbatelná populace bobrů se vyskytuje i proti proudu Moravy vysoko na severu našeho území.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Los evropský
Domácí Fauna

Do Krkonoš se po stovkách let vrací los evropský

Jilemnice_-_centrum2
Domácí

První společenství obcí v republice chce mít létajícího úředníka

433946356_396584179656311_2616266636493689334_n
Domácí

Lyžaři dostali poslední šanci, spíš než nový sníh se čeká obleva

Tetřívek obecný
Domácí Příroda

Jedenáct turistických tras v Krkonoších bude od 15. března uzavřeno