pondělí 6. května 2024

Trump přítelem Afroameričanů. Dezinformátoři sdílejí fotky vytvořené umělou inteligencí

Podporovatelé Donalda Trumpa na sítích sdílejí fotky vygenerované umělou inteligencí, na kterých je exprezident vyobrazen po boku Afroameričanů.

Obrázek vygenerovaný AI s Donaldem Trumpem a Afroameričany

Obrázek vygenerovaný AI s Donaldem Trumpem a Afroameričany
Zdroj: X @Trump_History45

  • Obrázek vygenerovaný AI s Donaldem Trumpem a Afroameričany
  • Zdroj: X @Trump_History45

Afroameričané dlouhodobě podporují Demokratickou stranu. Příznivce z této skupiny voličů se snaží dostat na republikánskou stranu Donalda Trumpa dezinformátoři, kteří sdílejí fotky vygenerované umělou inteligencí. Na nich je Trump obklopen skupinami Afroameričanů. Fotky mají v potenciálních voličích vyvolat dojem, že Trump hájí afroamerická práva.

Zpravodajský server BBC objevil desítky takovýchto fotografií, které kolují po sociálních sítích. Od představení programů, jež generují fotorealistické obrázky na základě textových zadání, se hojně diskutuje jejich možné zneužívání v rámci dezinformačních kampaní během voleb. Fotky Trumpa s Afroameričany jsou poměrně zdařilé. Především ta, na níž je vyobrazen se skupinou mladých Afroameričanů před domem, vypadá na první pohled reálně.

Obrázky vytvořené umělou inteligencí lze zatím rozeznat tak, že jsou extrémně vyhlazené, často působí spíše jako obrázek než fotka. Volně dostupné programy navíc bojují s vyobrazením prstů, často chybí, nebo jsou vyobrazeny v podivných kreacích. Mimika ve tváři taktéž často nepůsobí věrohodně.

Autor: Šimon Mitro

Související

AI
Ekonomika AI

V Evropě nejvíce investuje do umělé inteligence Itálie a Španělsko

27095245666_6fdbb262e7_b
Zahraniční

Chystá se ukrajinská protiofenziva. Ovšem až na rok 2025, řekli Američané

GMpZDMOXwAERcfd
Zahraniční

Střídání znepřátelených armád. Místo Američanů jsou na téže základně Rusové

profimedia-0869769174
Zahraniční

Biden označil Japonsko a Indii za xenofobní země