středa 8. května 2024

Třetina Čechů zná hesla svých partnerů

Více než 60 procent Čechů si po rozchodu nezmění hesla, i když je jejich bývalý partner zná.

Instagram

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Jednatřicet procent Čechů a Češek zná hesla svých současných partnerů. Tvrdí to výzkum společností Avast a Behavio. Celkem 37 procent dotázaných se domnívá, že jeho protějšek zná jeho hesla ať už k emailu, sociálním sítím nebo streamovacím službám. Ovšem jen 36 procent Čechů si svá hesla po rozchodu změní. Bývalý partner tak může mít přístup k jejich účtům, aniž by o tom věděli.

Nejčastěji se jedná o hesla současných partnerů (61 %), rodičů (41 %) nebo dětí (23 %). V devíti procentech případů znají také přístupové údaje svého bývalého partnera nebo partnerky, a to k emailu (50 %), sociálním sítím (48 %), telefonu nebo počítači (30 %) a streamovacím službám (28 %). Sdílení hesel se s nižším věkem zvyšuje. U lidí mezi 18 a 24 lety zná cizí hesla 75 procent dotázaných.

Někdy v životě se musela vypořádávat s důsledky zneužití svého hesla čtvrtina Čechů. Ve 23 procentech případů za zneužitím stál bývalý partner. Nejčastěji se jedná o zneužití jejich identity (35 %), obtěžování jich či jejich známých (35 %), o změnu hesla a zablokování přístupu do účtu (29 %), nebo sledování jejich aktuální polohy (11 %).

Autor: Šimon Mitro

Související

mobil
Domácí Technologie

Sledovací aplikaci na svém telefonu našel každý osmý Čech

vodovod
Domácí

České domácnosti stále šetří vodou

láska
Světové dny Vztahy

Den lásky

Podvodné SMS zprávy
Domácí

Česká pošta varuje před podvodnými SMS zprávami