pondělí 20. května 2024

Thajský soud tvrdě trestal urážku krále. Muž dostal 50 let vězení

I když se množí názory, že by se trest za hanobení monarchie měl v Thajsku zrušit, soudy jej stále trestají. Naposledy padesáti lety vězení

GEJ6pr4X0AAoRT-

Za hanobení monarchie jde tento Thajec na 50 let do vězení.
Zdroj: X

  • Za hanobení monarchie jde tento Thajec na 50 let do vězení.
  • Zdroj: X

S padesátiletým trestem vězení se musí smířit Mongkon Tchirakot z Thajska. Tamní soud jej na tak dlouhou dobu poslal za mříže za to, že na sociálních sítích psal nelichotivé a urážlivé příspěvky namířené proti thajské monarchii a zejména proti králi země Mahá Vatčirálongkónovi. Muž původně dostal 28 let za 14 urážlivých příspěvků. Následně však soud dobu pobytu v žaláři razantně zvýšil a trest zvedl o dalších 22 let za 11 podobně laděných příspěvků. Tchirakotovi dokonce žalobce navrhoval 75letý trest, soud ale vzal v potaz, že obžalovaný spolupracoval s vyšetřovateli a spokojil se s padesátiletým trestem.

I tak se jedná o pravděpodobně nejvyšší trest uložený za hanobení thajské monarchie. Přestože už se několik let mluví o tom, že by se měl sporný zákon o urážce krále zrušit, zatím se tak neděje. Za jedinou urážku může soud člověka poslat do vězení až na 15 let.

Thajská média proto pravidelně informují o odsouzencích za hanobení monarchie, jaká konkrétní slova pachatelé volili, média většinou neuvádí.

Autor: Jan Skala

Související

GNoD-2SWEAASt-l
Zahraniční

Měli to dokončit, napsal muž na facebook. A jde na tři měsíce za mříže

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Cintula jde do vazby. Fico bude muset zatím zůstat v Banské Bystrici

profimedia-0874087756
Zahraniční

Atentátník Cintula je u soudu. Ten rozhoduje o jeho vzetí do vazby

profimedia-0873301874
Zahraniční

Atentántík je na svůj čin hrdý. Na demonstracích provolával slávu Ukrajině