pondělí 20. května 2024

Tečka za Asanací. Odvolací soud estébákům potvrdil podmínky

Dvěma bývalým estébákům odvolací soud potvrdil podmínky, dva je nově dostali. Podle soudu dlouhodobě šikanovali zástupce disentu.

odznak-statni-bezpecnost-stb-ceska-verze

Počínání někdejší StB stále zaměstnává soudy.
Zdroj: Totalita

  • Počínání někdejší StB stále zaměstnává soudy.
  • Zdroj: Totalita

Dvouleté podmíněné tresty pro bývalé příslušníky Státní bezpečnosti Karla Hájka a Rudolfa Pelanta platí. Nově stejný trest dostali také další dva členové komunistické tajné policie Zbyněk Dudek a Jiří Šimák, i když prvoinstanční soud od jejich potrestání upustil. Rozsudek už nabyl právní moci a udělal tak další tečku za akcí Asanace z přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, jejímž hlavním smyslem bylo přinutit osoby nepohodlné režimu, avy se vystěhovaly.

Podle spisu čtveřice estébáků dlouhodobě šikanovala člena kapely Plastic People Of The Universe Vratislava Brabence, dalšího hudebníka Jaroslava Neduhu a chartisty Janu Převratskou a Jiřího Chmela. Obžalovaní u nich bezdůvodně dělali domovní prohlídky, zadržovali je na výsleších, hrozili fyzickou likvidací a ztrátou zaměstnání.

Státní zástupce nejprve usiloval u udělení nepodmíněných trestů, na to soud nakonec nepřistoupil. Soudce Pavel Benda při odůvodňování rozsudku řekl, že obvinění je už sice zahlazené, ale že k udělení trestu přistoupit musel.

Autor: Jan Skala

Související

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Cintula jde do vazby. Fico bude muset zatím zůstat v Banské Bystrici

profimedia-0874087756
Zahraniční

Atentátník Cintula je u soudu. Ten rozhoduje o jeho vzetí do vazby

37569837896_602880f421_b
Zahraniční

Za nacistické heslo pokuta. Německý soud potrestal politika opoziční AfD

profimedia-0856539262
Domácí

Nerudová má problém: Pekarová ji nepodpoří, Konečná na ni podá žalobu