pátek 3. května 2024

Systém pro online přihlášky na střední školy snad bude fungovat v pátek. Ministr se omluvil

Podání elektronických přihlášek na střední školy by mělo být spuštěno v pátek. Chyby v sytému Cermat vyřešil.

profimedia-0841820993

Ministr školství Mikuláš Bek
Zdroj: Profimedia

  • Ministr školství Mikuláš Bek
  • Zdroj: Profimedia

Původně měl být Digitální přihlašovací systém (DiPSy) pro podání online přihlášek na střední školy spuštěn ve čtvrtek 1. února, ale kvůli problémům s nahráváním některých příloh byl start odložen. Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí předpokládá, že se systém spustí během pátku 2. února. Odhadované datum spuštění se ovšem žadatelé na portálu DiPSy nedozví, tam visí pouze omluvná zpráva s vysvětlením zakončená slovy: „Systém bude spuštěn po provedení testů.

Ministr školství Mikuláš Bek se ráno omluvil skrze sociální sítě za odložení systému. Na tiskové konferenci Bek uvedl, že nechce dělat žádné personální změny kvůli problémům se systémem DiPSy. Počká na analýzu, která objasní, jak k chybě v systému došlo.

Původně měli mít uchazeči 20 dnů na podání přihlášky, konkrétně od 1. do 20. února. Termín se však kvůli komplikacím se systémem může prodloužit. „O případném prodloužení termínu podávání přihlášek na střední školy úpravou vyhlášky rozhodnu v příštím týdnu na základě vývoje situace,“ uvedl ministr.

Od 1. února je možné podat přihlášky na střední školy v klasické papírové podobě. Studenti mohou podávat až tři přihlášky a seřadit školy podle priorit. K papírové přihlášce přiloží žadatelé požadované přílohy a doručí je fyzicky na školy.

Do elektronického systému DiPSy je nutné se přihlásit přes Identitu občana, například pomocí bankovní identity, mobilního klíče eGovernmentu nebo eObčanky. Systém předvyplní veškeré údaje ze základních registrů, jako jsou jméno, příjmení a datum narození.

Autor: Šimon Mitro

Související

Jilemnice_-_centrum2
Domácí

První společenství obcí v republice chce mít létajícího úředníka

school-3994211_1280
Zahraniční

Polská vláda zakázala domácí úkoly. Rodičům a učitelům se to nelíbí

notebook studenti
Domácí Školství

Počet počítačů na školách se během pěti let zdvojnásobil

učitel
Domácí Školství

Ministerstvo školství schválilo nová pravidla pro přípravu učitelů