neděle 28. dubna 2024

Stovky let ukrytý vítězný oblouk objevili archeologové v Srbsku

Pozůstatky vítězného oblouku z třetího století objevili archeologové v Srbsku. Jde o vůbec první vykopávku svého druhu v této oblasti.

431674_slavoluk-xx_f

V Srbsku našli pozůstatky starověkého oblouku.
Zdroj: Arheološki institut

  • V Srbsku našli pozůstatky starověkého oblouku.
  • Zdroj: Arheološki institut

Unikátní objev čekal na archeology v Srbsku. Ti ze zmrzlé země asi 70 kilometrů východně od Bělehradu vykopali v oblasti starověkého římského města Viminacium základy vítězného oblouku. Stáří stavby, která se v období Staré říše Římské budovala nejčastěji na oslavu vítězství významných vojevůdců, odhadli odborníci podle stylu a použitého materiálu na konec druhého nebo na začátek třetího století.

"Byli jsme naprosto překvapení, když jsme narazili na základovou patu v podobě čtverce postaveného z masivních kusů vápence. Pokračovali jsme ve vykopávkách a objevili další tři. Ukázalo se, že to jsou základy tetrapilonu, budovy na čtyřech pilířích s průchody na čtyřech stranách," řekl archeolog Saša Redžić. Rozměry pilířů jsou 40,4 krát 6,25 metru, což odpovídá rozměrům oblouku Arco dei Gavi v italské Veroně. Na základě jeho výšky tak archeologové předpokládají, že i ten srbský byl vysoký kolem dvanácti metrů. "Doufáme, že najdeme i další kusy. Zatím máme jeden sloup, trámy a jednu mramorovou desku," popsal objev další archeolog Mladen Jovičić. Právě díky desce mají odborníci jasno, že oblouk byl věnovaný císaři Caracallovi.

Vykopávky v oblasti, kde stávalo město Viminacium, začaly v roce 1882, archeologové odhadují, že ale zatím prohledali jen asi pět procent celého území, které má dohromady asi 450 hektarů. Zatím se jim podařilo najít dvě římské lodě, zlaté dlaždice, mince, sochy z nefritu, různé fresky, zbraně a pozůstatky tří mamutů.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

GLN-zpgWUAATavV
Zahraniční

Co s albánskými starosty? V kosovském referendu skoro nikdo nehlasoval

Hraniční přechod na maďarsko-srbské hranici.
Zahraniční

Migrační situace na srbsko-maďarské hranici se zlepšila. Čeští policisté už nejsou potřeba

profimedia-0857724091
Zahraniční Zajímavosti

Výzkumníci našli prastaré vraky u Řecka. Lodě jsou staré i 5 000 let

Kalous ušatý
Zahraniční Fauna

Stovky ptáků byly v Srbsku otráveny