sobota 27. dubna 2024

Školáci málo sportují. Pohyb dětí podpoří Ministerstvo školství

Ministerstvo školství a tělovýchovy chce více podpořit pohyb žáků základních a středních škol.

tělocvik

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Aktivní pohyb žáků na základních a středních škol chce finančně více podpořit Ministerstvo školství a tělovýchovy. „Je naprosto zřejmé, že role školy a školního prostředí, kde žáci tráví značnou část dne, je pro podporu řešení problému aktivního pohybu dětí a mladistvých zcela zásadní,“ řekl na tiskové konferenci ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal.

Podporu pohybových aktivit a rozvoj pohybových dovedností dětí, žáků a studentů vnímá Ministerstvo školství jako širší koncept opatření, aktivit a činností, které vzájemně zvýší jejich pohybovou aktivitu a současně sníží negativní dopady nedostatečného pohybu na fyzické i duševní zdraví,“ uvedl vrchní ředitel sekce vzdělávání a mládeže Jan Mareš.

Komplex opatření se bude týkat čtyř základních oblastí a to podpory aktivního pohybového režimu dětí a žáků během celého dne, zlepšení výuky tělesné výchovy, která bude ještě více zaměřena na pohybové aktivity, podpory pohybu ve školních družinách či školních klubech a podpory sportovních soutěží a univerzitních her, které by ke sportování přilákaly více studentů.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MŠMT

Související

notebook studenti
Domácí Školství

Počet počítačů na školách se během pěti let zdvojnásobil

střední škola
Domácí Školství

Jednotnou přijímací zkoušku na střední školy bude skládat 121 tisíc žáků

škola
Domácí Školství

Vláda schválila snížení maximálního počtu hodin výuky financovaného státem

předškoláci
Domácí Školství

Ve školkách se zlepšuje péče, na školách vybavení