čtvrtek 2. května 2024

Vláda schválila snížení maximálního počtu hodin výuky financovaného státem

Vláda České republiky schválila snížení maximálního počtu hodin výuky financovaného ze státního rozpočtu pro základní a střední školy o pět procent.

škola

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr/Bratislavský kraj

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr/Bratislavský kraj

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) oznámil snížení maximálního počtu výukových hodin pro základní a střední školy o pět procent. Úprava se dotkne necelé třetiny základních a desetiny středních škol, s cílem zpomalit nárůst nových učitelských úvazků.

Tato změna byla oznámena na středeční tiskové konferenci ministra školství. Bek zdůraznil, že cílem je zpomalit tempo růstu nových učitelských úvazků. Současný systém financování vytvářel každoročně přibližně čtyři tisíce nových učitelských míst, což je v rozporu s vládním záměrem zvyšovat platy učitelů. Bek uvedl, že současná úprava umožňuje dělení tříd a tandemovou výuku nad rámec povinného dělení, což dává školám prostor přizpůsobovat se potřebám žáků.

Tato změna byla jedním z důvodů listopadové stávky ve školství, po které byla nakonec vyjednána kompromisní úprava snížení o pět procent pro obě úrovně škol. Snížení financování má za následek předpokládanou úsporu 800 milionů korun ročně.

Autor: Šimon Mitro

Související

Jilemnice_-_centrum2
Domácí

První společenství obcí v republice chce mít létajícího úředníka

school-3994211_1280
Zahraniční

Polská vláda zakázala domácí úkoly. Rodičům a učitelům se to nelíbí

notebook studenti
Domácí Školství

Počet počítačů na školách se během pěti let zdvojnásobil

učitel
Domácí Školství

Ministerstvo školství schválilo nová pravidla pro přípravu učitelů