pondělí 20. května 2024

Roger Waters vyhrál soud kvůli antisemitismu. V Německu hrát bude

Roger Waters není antisemita. Alespoň tak rozhodl německý soud, který i přes odpor radních ve Frankfurtu nad Mohanem zrušil zákaz koncertu legendárního exčlena Pink Floyd.

19816176490_0560cc30af_b

Roger Waters
Zdroj: Flickr

  • Roger Waters
  • Zdroj: Flickr

Bývalý basista a jeden z hlavních tvůrčích mozků Pink Floyd, Roger Waters, přece jen v německém Frankfurtu 28. května vystoupí. Na jeho stranu se totiž postavil soud poté, co vedení města vyjádřilo rozhořčení nad Watersovými politickými aktivitami a prohlásilo koncert za zrušený. To se však Watersovi nelíbilo a celou věc poslal k soudu. Postavila se za něho i řada dalších umělců, například Eric Clapton, kytarista a levicový aktivista z Rage Against The Machine Tom Morello či Watersův někdejší spoluhráč z Pink Floyd, bubeník Nick Mason. Všichni v rozhodnutí frankfurtské radnice spatřovali pokus o cenzuru kultury a umlčování nepohodlných. Následnou petici na Watersovu podporu podepsaly desítky tisíc lidí.

Radní muzikantovi vyčítali jeho negativní postoj k Izraeli. Legendární basista totiž v minulosti několikrát poukazoval na špatné dodržování lidských práv ze strany Izraele na území Palestiny. Němci proto Watersovo stanovisko označili za trvale protiizraelské a antisemitistické.

Waters ve Frankfurtu vystoupí 28. května, tři dny po dvojici koncertů v pražské O2 Aréně.

Autor: Jan Skala

Související

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Cintula jde do vazby. Fico bude muset zatím zůstat v Banské Bystrici

profimedia-0874087756
Zahraniční

Atentátník Cintula je u soudu. Ten rozhoduje o jeho vzetí do vazby

GNycFnEWMAAucE5
Krimi

Další synagoga měla shořet. Francouzská policie útočníka zastřelila

Flickr_-_boellstiftung_-_Olaf_Scholz,_stellvertretender_Bundesvorsitzender_SPD
Zahraniční

Vojenská služba se do Německa nevrátí. Počet vojáků Bundeswehru však vzroste