pondělí 6. května 2024

Putin chce obnovit SSSR, tvrdí analytici. Pobaltské státy mají pět let svobody

Vyhánění etnických Rusů, to je věc, pro kterou Vladimir Putin silně kritizuje pobaltské státy. Před pár lety totéž vyčítal i Ukrajině.

Putin_2022-02-19-1

Chystá se Vladimir Putin dál do Evropy?
Zdroj: Flickr

  • Chystá se Vladimir Putin dál do Evropy?
  • Zdroj: Flickr

Pobaltské státy se musí připravit na válku s Ruskem, tvrdí političtí analytici a argumentují úterním prohlášením ruského prezidenta Vladimira Putina, který mluvil o tom, že Lotyšsko, Estonsko a Litva vyhánějí ze svých území etnické Rusy, což ovlivňuje bezpečnost Ruska. Přestože americký Institut pro studium války nemá žádné informace o tom, že by pobaltským státům hrozilo bezprostřední nebezpečí ruské invaze, obavy z vpádu ruské armády v Litvě, Lotyšsku a Estonsku panují. Podle řady tamních politiků chce Putin obnovit hranice Sovětského svazu, což sám vládce Kremlu v minulosti několikrát naznačil. „Putin ale možná vytváří informační podmínky pro budoucí agresivní ruské akce v zahraničí pod záminkou ochrany svých krajanů,“ stojí ve zprávě, kterou zmíněný institut aktuálně vydal.

Přestože Putin nejvíce poukazuje na Lotyšsko, které v minulých dnech rozhodlo o deportaci předsedy Lotyšsko-ruského sdružení pro spolupráci Borise Katkova, obavy údajně panují i v dalších zemích. Estonská premiérka Kaja Kallas uvedla, že Severoatlantická aliance má maximálně pět let na to, aby ruské choutky zarazila, jinak její země přijde o svobodu. Experti také poukazují na to, že argument ochrany etnických Rusů v zahraničí byl ten nejpádnější ke spuštění války na Ukrajině.

Právě pobaltské státy budou podle německé armády dalším místem, kde začne další válka v Evropě. Němci takový začátek předpokládají v roce 2025.

Autor: Jan Skala

Související

cukr
Ekonomika

Rusko zakázalo vývoz cukru

GMUj4YLWAAAwnDd
Zahraniční

Lipavský na Putinovu inauguraci zástupce nepošle. Jiní evropští politici přijedou

Bednářová
Krimi

Bednářová může dál učit. Soud jí definitivně zprostil obžaloby

11462517264_a8d2ebb9b3_b
Zahraniční

Palestinské vlajky vlát nebudou, duhové nevadí. V úterý začíná Eurovize