pondělí 20. května 2024

Průzkumy si nerozumí. Jeden favorizuje SMER-SD, druhý Progresívne Slovensko

Parlamentní volby se na Slovensku konají už tuto sobotu. Jak to vypadá podle průzkumů, o vítězství svede tvrdý boj Ficova sociální demokracie SMER a liberálně a proevropsky laděné Progresívne Slovensko.

profimedia-0808632627

Bývalý slovenský premiér a předseda strany SMER-SD Robert Fico
Zdroj: Profimedia

  • Bývalý slovenský premiér a předseda strany SMER-SD Robert Fico
  • Zdroj: Profimedia

Jak se blíží slovenské parlamentní volby, začíná být jasné, které dvě strany se poperou o konečné vítězství. Dvě velká slovenská média v posledních dnech přišla s průzkumy veřejného mínění, které však favorizují jinou stranu. Podle televize Markíza se vítězem parlamentních voleb stane bývalý premiér Robert Fico a jeho strana SMER-SD. Podle deníku SME má největší šance na zisk prvního místa hnutí Progresívne Slovensko (PS), které našlo podporovatelku v osobě prezidentky Zuzany Čaputové, jež bývala členkou PS.

Markýza přisuzuje Ficově sociální demokracii zisk 18 procent, přičemž Progresívné Slovensko by se muselo spokojit pouze se ziskem 16,6 procent. Podle modelu NMS Market Research Slovakia, který zveřejnil deník SME, obě strany překročí 19procentní hranici, PS by volilo 19,7 procenta voličů a Ficovu stranu o tři desetiny méně.

SME dnes ráno zveřejnil i další průzkum, kde naopak vítězství přisuzují Ficovi, který by získal už přes 20 procent, čísla, které by vykázalo proevropské a liberálně laděné Progresívné Slovensko by zůstalo na 19,8 procentech. Za oběma stranami se v průzkumech shodně objevují další politické subjekty – sociální demokracie HLAS-SD expremiéra Petra Pellegriniho (10,5 %), liberální OĽANO bývalého premiéra Igora Matoviče (9,5 %) a protievropská a nacionální Republika (8,5 %).

Autor: Jan Skala

Související

GNoD-2SWEAASt-l
Zahraniční

Měli to dokončit, napsal muž na facebook. A jde na tři měsíce za mříže

Robert Fico
Zahraniční

Pozitivní zprávy ze Slovenska. Fico je mimo ohrožení života

erotické pomůcky
Domácí Vztahy

Erotické pomůcky používají tři z deseti Čechů. Nejčastěji s partnerem

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Cintula jde do vazby. Fico bude muset zatím zůstat v Banské Bystrici