pondělí 20. května 2024

Proti černému kašli a záškrtu je nejúčinnější očkování. V ČR je ho dostatek

Situace s černým kašlem a záškrtem je v Česku pod kontrolou. Očkování je dostatek, ubezpečuje Ministerstvo zdravotnictví.

kašel mimino

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Zástupci Ministerstva zdravotnictví a Státního zdravotního ústavu a odborných společností zdůrazňují, že situace s nákazami černým kašlem a záškrtem je pod kontrolou. V České republice je zajištěn dostatek očkovacích látek. „Chtěl bych vyzvat především rodiče, aby nechávali očkovat své děti a překontrolovali dodržení termínů očkování dle očkovacího kalendáře. Očkování je základní prevencí a výrazněji ohroženými skupinami jsou kojenci a malé děti,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

Očkování dětí je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, zatímco dospělí přispívají na přeočkování. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku života. Ministerstvo zdravotnictví proto přeočkování doporučuje také u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům.

Autor: Šimon Mitro

Související

rakovina mozku
Zdraví

Vědci vyvinuli vakcínu pro léčbu rakoviny mozku

dengue
Zahraniční Zdraví

Naděje v boji s horečkou dengue. WHO schválila novou vakcínu

sůl
Zahraniční Zdraví

Nadměrná konzumace soli zabíjí tisíce lidí denně

rakovina
Zdraví Věda

Bílkoviny v krvi varují před rakovinou, tvrdí výzkum