Před 120 lety se narodil spisovatel, který snad nepředpověděl naši budoucnost

George Orwell, autor děl 1984 a Farma zvířat, se narodil přesně před 120 lety.

1984

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Dnes, 25. června, je to přesně 120 let, co se v indické Motihari narodil jeden z nejvýznamnějších spisovatelů 20. století. Eric Arthur Blair vyrůstal v Anglii v Oxfordshiru, kde plyne říčka Orwell, podle níž si Blair zvolil svůj pseudonym, George Orwell. Po vystudování internátní školy ve Windsoru se přesunul do Barmy, kde do svých 25 let sloužil u imperiální policie.

V roce 1927 se vrátil do Anglie, kde se živil jako novinář a esejista. Nějakou dobu žil jako tulák v těch nejchudších vrstvách v Paříži a Londýně, tohle období následně zpracoval v knize Na dně v Paříži a Londýně.

Orwell byl socialistou, odpůrcem fašismu a zastáncem rovnosti ve společnosti. Byl silně ovlivněn politickými událostmi své doby, zejména druhou světovou válkou a vzestupem totalitních režimů v Evropě. Tyto zkušenosti se odrážejí v jeho dílech, která se často zabývají tématy jako je totalitarismus, propaganda a manipulace. Psal pod pseudonymem, protože nechtěl, aby jeho rodina a přátelé byli spojováni s jeho kritickými literárními pracemi.

Jeho nejznámější dílo 1984 popisuje svět ovládaný totalitním režimem, který si udržuje moc pomocí propagandy a manipulace. Kniha se stala symbolem nesvobody a manipulace, a stále je často citována a diskutována ve světle současných politických a technologických událostí. Orwellova kniha Farma zvířat byla naopak inspirována jeho kritikou sovětského komunismu a parodií na bolševickou revoluci.

Slavný autor zemřel v roce 1950 ve věku pouhých 46 let, ale jeho dílo a myšlenky stále žijí dál. Jeho knihy se staly klasikami literatury a jsou často představovány jako základní literární díla pro studenty, především v rámci maturitní četby.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0872938963
Ostatní Osobnosti

Zemřela držitelka Nobelovy ceny za literaturu Alice Munro. Bylo jí 92 let

eduard_petiska_onehotbook_800x
Ostatní literatura

Eduard Petiška by se dožil stovky. Jeho knihy jsou dodnes povinnou četbou

George Lucas v dokumentární sérii If These Walls Could Sing
Film a TV Osobnosti

Otec Star Wars slaví osmdesátiny

Audrey Hepburn ve filmu Sabrina (1954)
Film a TV Osobnosti

Krásnější než Monroe. Před 95 lety se narodila Audrey Hepburn