sobota 27. července 2024

Eduard Petiška by se dožil stovky. Jeho knihy jsou dodnes povinnou četbou

Eduard Petiška byl jedním z nejvýznamnějších českých spisovatelů 20. století. Věhlas umělce, který by dnes oslavil sto let, přesáhl hranice jeho rodné vlasti.

eduard_petiska_onehotbook_800x

Eduard Petiška se dožil 63 let.
Zdroj: Audioknihy

  • Eduard Petiška se dožil 63 let.
  • Zdroj: Audioknihy

Překlady jeho knížek vyšly v několika desítkách světových jazyků, největší uznání se mu dostalo v jeho rodné vlasti. Dílo Staré řecké báje a pověsti totiž patří k základům tuzemské literatury 20. století a po desítky let také k povinné četbě žáků základní škol. Pokud by Petiška byl stále mezi živými, oslavil by dnes sté narozeniny, osud mu však tak dlouhý věk nedopřál, spisovatel zemřel už před 37 lety, v červnu 1987.

Petiška začal být literárně činný hned po druhé světová válce, v roce 1946 vydal svou první knihu Oči vzlétajícího času. V dalších letech se rychle vyprofiloval v autora knih pro děti, velký úspěch zaznamenala jeho díla jako Pohádkový dědeček, O dětech a zvířátkách, Birlibán či Příběhy tisíce a jedné noci. S velkým úspěchem v roce 1967 publikoval i volné pokračování Starých řeckých bájí a pověstí pod názvem Příběhy, na které svítilo slunce, jenž čtenáře zavedly do starověké Mezopotámie a Egypta.

Zemřel náhle při léčebném pobytu v Mariánských Lázních. Pamětní desky má nejen v České republice, ale i například v Rakousku či Itálii. Jeho syn Martin je rovněž spisovatelem a nakladatelem, věnuje se poezii i próze.

Autor: Jan Skala

Související

Jiri_Marek_A
Film a TV literatura

Duchovní otec rady Vacátka napsal také příběh únosu do případů majora Zemana

196375_401042696655031_1743494057_n
Hudba

Karel Kryl byl svědomím národa, který jej zklamal. Dnes by se dožil osmdesátky

Astronaut Eugene Cernan
Zahraniční Výročí

Před 90 lety se narodil poslední muž, který byl na Měsíci. Měl české předky

Albert Einstein
Zahraniční Výročí

Génius, kterého zná celý svět. Einstein se narodil před 145 lety