pondělí 29. dubna 2024

Polovina Čechů nechce prodloužit pobyt ukrajinským uprchlíkům

Třetina Čechů si nemyslí, že je Rusko jednoznačným viníkem války.

profimedia

Z dat ČSÚ vyplývá, že většina uprchlíků z Ukrajiny v Česku jsou ženy a děti. Foto z výuky pro ukrajinské děti v Mladé Boleslavi.
Zdroj: Profimedia

  • Z dat ČSÚ vyplývá, že většina uprchlíků z Ukrajiny v Česku jsou ženy a děti. Foto z výuky pro ukrajinské děti v Mladé Boleslavi.
  • Zdroj: Profimedia

Po ruské invazi na Ukrajinu se hodnocení Ruska i tamního prezidenta Vladimira Putina dramaticky snížilo. Dvě třetiny veřejnosti udělují Rusku nejnižší známky a téměř stejný podíl obyvatel souhlasí s tím, že Rusko nese vinu za válku. Zároveň si však 34 procent Čechů nemyslí, že by za válku na Ukrajině mohlo jednoznačně Rusko. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Česká veřejnost se neangažuje aktivně ve vojenské podpoře Ukrajiny. Pouze třetina je pro, aby Česká republika nadále podporovala Ukrajinu, i když to může prodloužit konflikt, zatímco většina preferuje rychlé ukončení konfliktu, přestože to může znamenat, že Rusku zůstanou některá ukrajinská území. Silnější podpora Ukrajiny v České republice je spojena s vyšším vzděláním.

Jen polovina veřejnosti si myslí, že uprchlíci by měli mít možnost zůstat v České republice. Výzkum také ukazuje, že příchod uprchlíků měl negativní dopad na dostupnost míst ve školkách a školách, bydlení a bezpečnost. Nicméně většina lidí nevnímá změnu v osobním životě po příchodu ukrajinských uprchlíků od Česka. Celkem 16 procent respondentů uvedlo, že se jim osobní situace spíše zhoršila po příchodu uprchlíků a deset procent uvedlo, že se jim osobní situace rozhodně zhoršila.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: STEM

Související

a-ukrainian-soldier-stands-guard-in-a-bunker-as-part-f2a17d-1024
Zahraniční

Situace není dobrá, přiznávají Ukrajinci a spoléhají na mírovou konferenci

12101882633_89dabc0594_b
Zahraniční

Skončí Netanjahu jako Putin? Chystá se na něj mezinárodní zatykač

41747191065_3347661fca_b
Zahraniční

Evropa je smrtelná, musíme více zbrojit a zbavit se závislosti na USA, tvrdí Macron

GMAQt-nWAAArnI_
Zahraniční

Bělorusko odvrátilo dronový útok. Litva za ním však údajně není