pondělí 20. května 2024

Podíl obnovitelných zdrojů se má zdvojnásobit

Vláda schválila plán, který směřuje k dekarbonizaci ekonomiky do roku 2030.

fotovoltaika

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Jak česká ekonomika projde procesem dekarbonizace nastiňuje nový vládní Klimaticko-energetický plán. Ten představuje směr, jakým se bude ubírat česká ekonomika v následující dekádě, a přináší několik klíčových bodů. „Plán představuje výhled pro vývoj energetiky do roku 2030. Do té doby dojde k nárůstu spotřeby elektřiny přibližně o desetinu oproti současnosti. Na druhou stranu počítáme s výrazným poklesem spotřeby energie a se snížením výroby elektřiny z uhlí. Tyto změny by měl do velké míry vykompenzovat nárůst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Plán také klade důraz na energetické úspory, což znamená snížení energetické náročnosti české ekonomiky. To může zahrnovat lepší izolaci budov a účinnější využití energie ve všech oblastech. „Máme úspěšné programy podporující úspory energie i instalaci obnovitelných zdrojů, ale přesto míru kvalitních renovací budov musíme zvýšit až třikrát a stejně tak přidat i obnovitelné zdroje elektřiny i tepla,“ řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) s tím, že cílem České republiky je směřovat k dosažení klimatické neutrality do roku 2050.

Nárůst spotřeby elektřiny je spojen s rostoucím trendem elektromobility a elektrifikace průmyslu. To bude vyžadovat silnou infrastrukturu a modernizaci energetického sektoru. Plán byl vypracován ve spolupráci s odborníky a bral v úvahu různé scénáře vývoje energetiky v zemi

Autor: Šimon Mitro

Související

5384221316_4dbf9c3258_b
Ekonomika

Mnohonásobně větší než Temelín. Indie staví v pouští obří větrný komplex

Sasso_2_Geothermal_Power_Plant
Domácí

Geotermální energii Česká republika využívat neumí. Na nápravě se ale pracuje

vodovod
Domácí

Ministerstvo rozdělí deset miliard obcím na vodovody a kanalizace

větrné elektrárny
Domácí Zelená energie

Vláda usnadní výstavbu obnovitelných zdrojů energie