sobota 18. května 2024

Po užití HHC končí v nemocnici i dospělí, e-shop bonbóny vydává za střely do praku

Desítky dětí i dospělých končí každý měsíc v nemocnicích po požití kanabinoidu HHC. Prodává se často v podobě sladkostí, a tak láká hlavně školáky. Ti si můžou nebezpečné cukrovinky koupit třeba v automatech v obchodních centrech.

Gummies

Želatinové bonbóny s HHC.
Zdroj: web prodejce

  • Želatinové bonbóny s HHC.
  • Zdroj: web prodejce

Před gumovými medvídky, sušenkami, čokoládou či spreji s obsahem kanabinoidu HHC varují lékaři i policisté napříč republikou. Vláda zvažovala zařazení látky mezi zakázané, nakonec to neudělala. „Varujeme rodiče i mládež před HHC medvídky! Látka HHC, tedy hexahydrokanabinol, pochází z konopí. Jedná se o látku, která zatím není v České republice zakázaná a prodává se především v podobě gumových medvídků. Po požití způsobuje halucinace, agresivitu, úzkost, ale také může dojít k bezvědomí a ohrožení životních funkcí,“ napsali na Facebook například zdravotničtí záchranáři z Plzeňského kraje, kteří některé děti rovnou převáželi na jednotky intenzivní péče. "Považuji za vyloženě zákeřné a morálně pokleslé prodávat takovou věc v podobě gumových medvídků, aby to lákalo hlavně děti. Snad vláda tuto látku rychle zreguluje," poznamenal vedoucí lékař výjezdové oblasti Západ.

Varování spustila informace z karlovarské nemocnice, která letos hospitalizovala už pět dětí a nesčetně dospělých intoxikovaných HHC. „U takto intoxikovaných pacientů dochází po požití k poruchám vědomí, které mohou trvat 24 až 48 hodin, výkyvům nálad, agresi či nevolnostem. V současné době nejsme u této novodobé drogy schopni predikovat případné chronické následky či orgánové komplikace,“ uvedla nemocnice na sociálních sítích.

Případ řeší policisté. "Několik žáků základní školy v Karlových Varech se intoxikovalo neznámou látkou. Následným šetřením bylo zjištěno, že se žáci předávkovali želé bonbóny s obsahem látky HHC. Věc je v současné době ve fázi prověřování a zabývají se jí policisté z obvodního oddělení Karlovy Vary – Rybáře," uvedla policejní mluvčí Zuzana Churaňová. "I přesto, že je tato látka v České republice dosud legální, doporučujeme rodičům, aby své děti poučily o nebezpečnosti této látky," dodala.

HHC už se prodává i v podobě želatinových žížal, bonbonů s příchutí ovoce či coly nebo dokonce jako popcorn. Nabízí ho řada e-shopů, které na jedné straně zdůrazňují chuť sladkostí a zároveň je vydávají za sběratelské předměty, výrobek pro zahradníky nebo vůni do bytu. "Bonbóny vás nepřekvapí pouze svým obsahem HHC a cenou, ale také svojí chutí, která je bezkonkurenčně jedna z nejlepších. Určeno k průmyslovým, technickým a zahradnickým účelům. Není určeno k přímé konzumaci," píše jeden z eshopů.

„HHC Extract Stick nabízí jedinečnou chuťovou zkušenost díky přírodním ingrediencím, které jsou použity k jejich výrobě. Sběratelský předmět. ČOI se snaží klasifikovat tyto gummies jako potravinu. Takže aby bylo jasno, jedná se o želatinový nejedlý výrobek. Lze nakrájet na čtyři kusy a použít i jako střelivo do praku. Nepoužívejte ve volné přírodě, aby tento želatinový výrobek nemohlo sníst nějaké zvíře či dítě,“ píše u nabídky e-shopu pražský živnostník Adam Beňo a zároveň pod textem o výjimečné chuti dodává: „Podle legislativy ČR smí být výrobek prodáván pouze pro sběratelské účely. Výrobek není určen pro lidskou konzumaci. Výrobek je určen pouze pro vzdělávací/výzkumné účely. Na základě nařízení Evropské unie č.1924/2006 vám nesmíme podávat u tohoto produktu žádné další informace a zdravotní tvrzení.“

Související

434172391_1087753782497227_8412024822463723169_n
Zahraniční

V zombie droze kush je prášek z lidských kostí, narkomani kradou těla z hrobů

51094915673_8f4c6dc684_b
Domácí

Látky jako HHC budou zakázané, navrhuje ministerstvo. Piráti by spíše legalizovali

vafle
Světové dny Jídlo

Den vaflí

gumoví medvídci- ilustrační foto
Krimi

Velmi nepovedená oslava. Učitelky se předávkovaly HHC