pondělí 20. května 2024

Ozonová díra nad Antarktidou měří miliony kilometrů čtverečních

Je asi třikrát větší než Brazílie a její rozloha je už měsíc téměř stabilní. Řeč je o ozonové díře, kterou objevili vědci nad Antarktidou. Podle nich vznikla nejspíš kvůli erupci podmořské sopky z počátku loňského roku.

Ozone_hole_extension_2023_pillars

Ozonová díra nad Antarktidou je třikrát větší než Brazílie.
Zdroj: ESA

  • Ozonová díra nad Antarktidou je třikrát větší než Brazílie.
  • Zdroj: ESA

Výbuch sopky o síle desítek hirošimských bomb, který vystřelil vodní páru do výšky až sto kilometrů nad zemským povrchem má podle některých odborníků na svědomí gigantickou ozonovou díru nad Antarktidou. Právě v polárních oblastech se trhliny v ochranné vrstvě země pravidelně objevují. Ta na jižní polokouli je pravděpodobně jedna z největších dosud zaznamenaných. Podle Evropské vesmírné agentury dosáhla až 16 milionů kilometrů čtverečních. Růst do rekordních rozměrů nejspíš podpořil i letošní silný jev El Niño.

Podle odborníků ale není důvod k panice. I když ozonová vrstva chrání planetu před škodlivým slunečním zářením, oblast nad kterou se díra nachází není osídlená a během několika týdnů by se měla začít z části zase zacelovat. "Vědci v současné době předpovídají, že globální ozonová vrstva opět dosáhne svého normálního stavu kolem roku 2050."  řekl odborník z Evropské vesmírné agentury Claus Zehner

Ochranný plášť zeměkoule je poškozený od 70. let minulého století, kdy se ve velkém používaly škodlivé chlorfluoruhlovodíky ve výrobcích, jako jsou ledničky a aerosolové plechovky. Ty jsou od roku 1987 zakázané.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: The European Space Agency

Související

Tučňáky v Antarktidě ohrožuje ptačí chřipka.
Zahraniční

Ptačí chřipka v Antarktidě. Pro tučňáky může být onemocnění fatální

prvni-skupina-na-ceste-na-ostroiv-nelson
Domácí

Do Antarktidy míří jubilení 20. expedice Masarykovy univerzity

Metallica-Warsaw-2019_04
Hudba

Metallica si připíše další prvenství. Zahraje přímo v srdci muslimského světa

ledovec
Zahraniční Klimatické změny

Největší ledovec na světě je v pohybu, jeho posun ohrožuje faunu