pondělí 20. května 2024

Největší ledovec na světě je v pohybu, jeho posun ohrožuje faunu

Největší světový ledovec nazvaný A23a se hýbe. Masivní kus ledu se oddělil v roce 1986 od antarktického pobřeží a následně se velmi rychle uchytil ve Weddellově moři. V zvířecí říši může jeho posun způsobit závažné problémy.

ledovec

Pohyb ledovce, první bod zaznamenává polohu v srpnu 2011, druhý bod o deset let později, poslední je ze 3. listopadu 2023..
Zdroj: NASA

  • Pohyb ledovce, první bod zaznamenává polohu v srpnu 2011, druhý bod o deset let později, poslední je ze 3. listopadu 2023..
  • Zdroj: NASA

Obrovský ledový ostrov s rozlohou téměř čtyři tisíce kilometrů čtverečních a tloušťkou čtyři sta metrů rozpohybovaly po více než třiceti letech mořské proudy a větry. „Na místě byl od roku 1986, ale nakonec se dostatečně zmenšil, aby ztratil přilnavost a začal se pohybovat. První pohyb jsem zaznamenal v roce 2020,“ řekl expert na průzkum ledovců Andrew Fleming.

Podle odhadů odborníků míří kolos ledu díky hlavnímu mořskému Antarktickému cirkumpolárnímu proudu směrem k ostrovu Jižní Georgie, kam doplouvá velké množství uvolněných ledových ker. Jižní Georgie je domovem velkého množství zvířat jako jsou tučňáci, tuleni a mořští ptáci. Obrovský objem vody z ledovce může narušit život a rozmnožování tamních zvířecích obyvatel. Tající ledovec je na druhou stranu zdrojem mnoha živin pro jednoduché mořské organismy, které stojí na počátku zvířecího potravního řetězce.

Autor: Zuzana Beranová

Související

Mládě orangutana narozené 2. května je sameček.
Domácí Fauna

Mládě orangutana v Zoo Praha je sameček. Jméno určí veřejnost

Kočka divoká zachycena na fotopasti na Křivoklátsku
Domácí

Na Křivoklátsku žijí kočky divoké

čivava
Světové dny Fauna

Den čivav

orangutan
Zahraniční Fauna

Malajsie chce darovat orangutany výměnou za palmový olej