pondělí 20. května 2024

Do Antarktidy míří jubilení 20. expedice Masarykovy univerzity

Jubilejní 20. expedice Masarykovy univerzity míří do Antarktidy. Má 24 účastníků, z toho jsou tři ženy. První skupina vyrazila už v prosinci, druhá odlétá příští středu.

prvni-skupina-na-ceste-na-ostroiv-nelson

První část výpravy vyrazila z Česka už na konci prosince
Zdroj: Masarykova univerzita

  • První část výpravy vyrazila z Česka už na konci prosince
  • Zdroj: Masarykova univerzita

Česká expedice Masarykovy univerzity míří na Českou vědeckou stanici Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse. Zde by měla strávit přibližně dva měsíce. Výzkumníci se budou soustředit na výzkum a testování nových zařízení, na monitoring klimatu či na sledování stavu polárních geo a ekosystémů. Také mají v plánu natočit unikátní dokument o českém antarktickém výzkumu, který odvysílá Česká televize.

Skupina 16 osob odlétá příští středu z vídeňského letiště přes Madrid do Chille. Poté se přesune lodí vojenského námořnictva republiky Chile Sargento Aldea přes Drakeův průliv až na Antarktidu. Kromě vědců a vědkyň ve výpravě cestuje i kameraman Jan Šimánek a cestovatel a dokumentarista Petr Horký.

„Je to ohromná příležitost ukázat, kam se náš program za dvacet let své existence posunul, navíc nejatraktivnější možnou formou profesionálního filmového dokumentu natočeného nejpovolanějšími tvůrci,“ uvedl vedoucí Českého antarktického výzkumného programu Daniel Nývlt z Geografického ústavu Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Mephared 2
Domácí Školství

V Česku vzniknou tři nová medicínská centra

Tučňáky v Antarktidě ohrožuje ptačí chřipka.
Zahraniční

Ptačí chřipka v Antarktidě. Pro tučňáky může být onemocnění fatální

Metallica-Warsaw-2019_04
Hudba

Metallica si připíše další prvenství. Zahraje přímo v srdci muslimského světa

ledovec
Zahraniční Klimatické změny

Největší ledovec na světě je v pohybu, jeho posun ohrožuje faunu