pondělí 20. května 2024

Oslavy konce války vzali politici po svém. Fico káral EU, Pavel s Fialou Rusko

Odlišnost současného Slovenska a České republiky se znovu projevila při oslavách konce druhé světové války. Politici obou států se v projevech zaměřili na válku na Ukrajině, ale každý z jiného úhlu pohledu.

GNDDsXKXEAADqOT

Petr Pavel při oslavách konce druhé světové války.
Zdroj: X/Petr Pavel

  • Petr Pavel při oslavách konce druhé světové války.
  • Zdroj: X/Petr Pavel

S odlišnými projevy přišli u příležitosti výročí konce druhé světové války čeští a slovenští politici, kteří tam znovu demonstrovali současnou odlišnost vedení obou států. Všichni se sice zaměřili na současný konflikt na Ukrajině, ale každý z jiné strany. Slovenský premiér Robert Fico (SMER-SD) si neodpustil kritiku Evropské unie, která podle něho nemá žádný mírový plán, jak současnou válku ukončit. Fico se rovněž ohradil proti hypotéze o vyslání slovenských vojáků na Ukrajinu a nelíbí se mu ani dodávky zbraní Kyjevu, které podle něho válečná utrpění pouze prodlužují, než aby nabízely řešení ukončení konfliktu.

Zcela odlišný post zastává český premiér Petr Fiala (ODS), jenž je jedním z nejhorlivějších stoupenců dalších dodávek zbraní na Ukrajinu. Podle něho Česká republika musí udělat maximum pro to, aby Ukrajina byla ve svém boji úspěšná. Za větší dodávky vojenského materiálu, ale i peněz Kyjevu, lobbuje Fiala dlouhodobě i při svých zahraničních cestách.

Podobnou rétoriku při oslavách konce druhé světové války zvolil i český prezident Petr Pavel. Ten současnou válku na Ukrajině přirovnal svou ničivostí právě k druhé světové válce. Podle něho je paradoxem, že v té době Sovětský svaz bojoval proti rozpínavé, agresivní ideologii a nyní se Rusko samo stalo agresorem.

Autor: Jan Skala

Související

GNyLvoYXQAEI2ww
Zahraniční

Evropská vojenská mise v Mali skončila. Potvrdil do šéf unijní diplomacie Borrell

GNoD-2SWEAASt-l
Zahraniční

Měli to dokončit, napsal muž na facebook. A jde na tři měsíce za mříže

Robert Fico
Zahraniční

Pozitivní zprávy ze Slovenska. Fico je mimo ohrožení života

Sberbank_Praha_5,_Smíchov_01
Ekonomika

Ve Sberbank leží dvě miliardy, o které se nikdo nehlásí. Na výplatu je měsíc