neděle 28. dubna 2024

Orbán pojede do Ameriky. Místo Bidena má ale namířeno za Trumpem

V České republice se maďarský premiér Viktor Orbán nesetkal s Petrem Pavlem, ale s jeho předchůdcem Milošem Zemanem. Nyní letí do Ameriky a chystá se za Trumpem namísto za prezidentem Bidenem.

36668748864_8d968255f2_b

Maďarský premiér Viktor Orbán možná povede Evropskou unii.
Zdroj: Flickr

  • Maďarský premiér Viktor Orbán možná povede Evropskou unii.
  • Zdroj: Flickr

Ještě ani neskončily primárky, které mají rozhodnout o podobě finálové volby amerického prezidenta, a maďarský premiér Viktor Orbán už má pravděpodobně o tom, kdo v dalším období zasedne v Bílém domě, jasno. Na příští čtvrtek oznámil začátek své oficiální návštěvy Spojených států, kde se setká se šéfem konzervativní nadace The Heritage Foundation Kevinem Robertsem. Poté ale nezamíří na schůzku se současným americkým prezidentem Joem Bidenem, ani za žádným z členů jeho vlády, ale za bývalým šéfem Bílého domu a favoritem nadcházející prezidentské volby Donaldem Trumpem. A to navzdory tomu, že ten v současné dob nezastává žádnou politickou funkci.

Vedení Severoatlantické aliance, kam patří i Maďarsko, označují Orbánův krok za neslýchaný. Kontroverzní reakce vyvolal i v jeho vlasti, kde jej opozice označila za zahraničně-politického hazardéra, který chce narušit liberálně demokratický mezinárodní řád. O plánované schůzce jako první informoval list The Guardian, který zveřejnil obavy některých představitelů NATO, že Orbán k Trumpovi veze své prokremelské názory jako možný prostředníkem mezi možným budoucím americkým prezidentem a Moskvou.

Za dobu Trumpova úřadování v Bílém domě k měl Viktor Orbán k jeho politice blízko. Naproti tomu po nástupu Joea Bidena, se stal kritikem americké administrativy a se samotným Bidenem se dosud na bilaterální úrovni nesešel.

Autor: Jan Skala

Související

Donald_Trump_(27150997534)
Zahraniční

Podpora Bidena znovu klesá. Trumpa by nyní volila necelá polovina Američanů

Petr Pavel
Domácí

Spor mezi ANO a Hradem. Pavel babišovce tepe za nekonstruktivní přístup

mimino
Zahraniční

V USA se rodí čím dál méně dětí

Medvěd grizzly
Zahraniční Fauna

Medvěd grizzly se vrátí do Washingtonu, kde byl vyhuben