pondělí 6. května 2024

Okáči se vracejí do Českého středohoří

V Českém středohoří našlo nový domov více než 600 housenek motýla okáče skalního.

Okáč skalní

Okáč skalní
Zdroj: Flickr

  • Okáč skalní
  • Zdroj: Flickr

Více než 600 housenek motýla okáče skalního bylo dopraveno na kopce Oblík a Vraníky v lounské části Českého středohoří v krabičkách z Královéhradecka, kde probíhá specializovaný odchov tohoto ohroženého druhu Českým svazem ochránců přírody JARO Jaroměř. Okáč skalní patří mezi kriticky ohrožené druhy a jeho záchraně je věnován regionální akční plán. Součástí tohoto plánu je i vypouštění housenek na vytipovaná vhodná místa.

Nenápadný hnědobílý motýl obýval teplé skalnaté oblasti po celé České republice, avšak po druhé světové válce se zemědělské využívání krajiny výrazně změnilo, což vedlo k postupnému ústupu okáče skalního. Jedna z posledních populací byla zachována na kopci Raná v Českém středohoří. „Tam okáči přežili díky rogalistům, paraglidistům a turistům, kteří sešlapávali vrchol kopce a bránili tak jeho zarůstání. Motýl totiž potřebuje pro své přežití mozaiku plošek bez vegetace a rozvolněných trsů kostřav, kterými se živí jeho housenky​​​​​​​,“ přibližuje Vladimír Dolejský, ředitel regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Vypouštění housenek a vajíček, stejně jako dospělých jedinců, probíhá v Českém středohoří od roku 2015. Předtím byla provedena dlouhodobá péče o stepní vrchy, která zahrnovala odstranění náletových dřevin, vyřazení nepůvodních druhů a udržování trávnatých strání. Současně se provádějí pokusy o návrat okáče skalního i na další stepní lokality v Česku, jako jsou oblasti Prahy, Českého krasu nebo Mohelenské hadcové stepi.

Autor: Šimon Mitro

Související

horská louka
Domácí Příroda

Původní druhy rostlin mizí z české krajiny

chobotnice
Zahraniční Fauna

Velkochov chobotnic má vzniknout na Kanárských ostrovech. Ochránci zvířat bijí na poplach

Medvěd grizzly
Zahraniční Fauna

Medvěd grizzly se vrátí do Washingtonu, kde byl vyhuben

Puštík bělavý
Domácí Fauna

V Jeseníkách ornitologové sčítali sovy. Žije zde šest druhů