pondělí 20. května 2024

Odsouzený správce z Lán vydělal přes deset milionů

Bývalý ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák získal loni na odměnách rekordních 410 tisíc korun. Přitom jej soud pravomocně potrestal za ovlivňování veřejných zakázek v Lánské oboře. Prezident Miloš Zeman mu ale udělil milost.

milos-balak-1366x500

Miloš Balák
Zdroj: youtube.com

  • Miloš Balák
  • Zdroj: youtube.com

Za devět let působení v Lánech vyplatil Hrad Balákovi i s odměnami asi 10,8 milionu korun hrubého. Uvedl to dnes server Seznam Zprávy.

Balák měl i s bonusy vyšší plat než poslanci nebo soudci. „V průměru si lesní správce přišel na sto tisíc hrubého měsíčně,“ uvedly Seznam Zprávy. Vedoucí kanceláře prezidenta Vratislav Mynář nereagoval na dotaz, za co svého podřízeného odměňoval.

Balák na otázku, zda mu přijdou odměny adekvátní, odpověděl, že ano. "Jsem přesvědčen, že jsem se stal obětí zpolitizovaného vyšetřování, které bylo vedeno nezákonným způsobem, a politického procesu, ve kterém soud rozhodoval podjatě a dávno předem na základě štvavých článků jako vystřižených z padesátých let," uvedl Balák s tím, že za jeho řízení prosperovala lesní správa nejvíce za dobu své existence.

Balák měl jít na tři roky do vězení za ovlivňování veřejných zakázek v Lánské oboře. Prezident Miloš Zeman mu ale udělil milost a Balák ve své funkci zůstal. Další soud Baláka odsoudil kvůli těžbě kamene v oboře k peněžitému trestu 870 tisíc korun a dvouletému zákazu činnosti v organizacích, které spravují státní majetek. Rozsudek není pravomocný.

Související

Obora v Lánech
Domácí Příroda

V Lánech se na Velký pátek otevře demonstrační obora

profimedia-0338774765
Domácí

Lesní správa Lány má nového šéfa

ViewImage
Domácí

V Lánech hořela hala s kachňaty. Přežilo jich minimum

GDoI3B8bQAAR-xu
Zahraniční

Pryč s Tuskolandem, křičeli demonstranti. Duda omilostní uvězněné politiky