pátek 10. května 2024

Pryč s Tuskolandem, křičeli demonstranti. Duda omilostní uvězněné politiky

Protesty proti polské vládě vyhnaly do varšavských ulic desetitisíce Poláků. Ti se rekrutovali ze stoupenců strany Právo a spravedlnost, která po vítězství říjnových volbách skončila v opozice kvůli tříčlenné koalici prounijních stran.

GDoI3B8bQAAR-xu

K demonstrantům promluvil předseda strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski.
Zdroj: X

  • K demonstrantům promluvil předseda strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski.
  • Zdroj: X

Polsko zažívá největší politickou krizi za dlouhé roky. Ulice před říjnovými volbami patřily tehdejšími opozičnímu předákovi Donaldu Tuskovi, ten teď ve funkci premiéra ale pociťuje to samé, co jeho předchůdce Mateusz Morawiecki. Právě proti Tuskovi a jeho politice, která klade důraz na mnohem větší evropskou integraci Polska, protestovaly včera večer ve Varšavě desetitisíce lidí. Demonstrantům se zejména nelíbí skutečnost, že Tuskova vláda jako jeden z prvních kroků začala měnit personální obsazení vedení veřejnoprávních médií, zejména pak nejsledovanější polské televizní stanic TVP.

„Naše svoboda, blahobyt běžných Poláků a stabilní ekonomika jsou nebezpečně ohrožené. Ochránit je můžeme jen tak, že se sjednotíme a budeme navzájem solidární a Tuskovi dáme červenou kartu,“ řekl při akci expremiér Morawiecki. Jeho slova podpořil i předseda opoziční strany Právo a spravedlnost, která demonstraci svolala, Jaroslaw Kaczynski. „Proč jsme přišli demonstrovat? Abychom ubránili svobodu slova, média a demokracii, protože se ocitly ve velkých problémech,“ řekl šéf bývalé vládní stany.

Ve stínu událostí z varšavských ulic oznámil polský prezident Andrzej Duda, že se znovu rozhodl omilostnit dva uvězněné politiky strany Právo a spravedlnost Marka Kamińského a Macieje Wonsika. Ty policie zatkla v úterý přímo v prezidentském paláci za korupční skandál z roku 2015. Duda oba omilostnil už v minulosti, soud ale jeho rozhodnutí tehdy nepřijal, protože padlo v době, kdy dvouletý rozsudek nenabyl právní moci.

Autor: Jan Skala

Související

GNMjZAQX0AAOfZ2
Zahraniční

Polsko posílí na hranici s Běloruskem železnou bariéru. Varšava se bojí migrace

dálnice
Cestování

Víme, jaké jsou dálniční poplatky v Evropě, a kde se jim dá vyhnout

pohovor
Ekonomika

Češi a Poláci mají nejnižší nezaměstnanost v Evropě

Donald_Tusk_and_Ursula_von_der_Leyen_(2023)
Zahraniční

Nastoupil Tusk a všechno je jinak. Polsko je pro unii už spolehlivým partnerem