pondělí 29. dubna 2024

Odklady školní docházky řeší ministerstvo

Řada dětí nastupuje na základní školy s ročním odkladem. Ministerstvo školství to chce změnit.

předškoláci

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Pavel Danilyuk

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Pavel Danilyuk

Ministerstvo školství (MŠMT) přichází s iniciativou řešení vysokého počtu odkladů povinné školní docházky. V Česku zahajuje povinnou školní docházku s dokladem v průměru necelá čtvrtina dětí. V evropských zemích jsou to přitom jen jednotky procent.

Míra odkladů v České republice je extrémní a podle odborníků nedopovídá vzdělávacím potřebám dětí. Místo toho, abychom podpořili děti v individuálním rozvoji, necháváme je plošně v mateřských školách nebo přípravných třídách. Musíme se zaměřit na individualizaci výuky v prvních ročnících základních škol, poskytnout školám systémovou personální i metodickou podporu a omezit strach ze školního neúspěchu,“ řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Podle zjištění je nejčastějším důvodem k odkladu stav a potřeby dítěte a rodinná situace, a nikoli nedostatečná tělesná či duševní zralost. Ministerstvo nyní iniciovalo odborné a politické debaty, aby následně mohlo přistoupit k přípravě legislativních změn a systémových opatření.

Ministerstvo školství předkládá čtyři varianty řešení, které zahrnují snížení odkladů, přijímání mladších dětí na uvolněná místa v mateřských školách a zřizování dalších míst v oblastech s převisem poptávky po předškolním vzdělávání. Všechny varianty počítají se systémovým posílením role asistenta pedagoga v prvních ročnících základních škol.

Autor: Šimon Mitro

Související

Jilemnice_-_centrum2
Domácí

První společenství obcí v republice chce mít létajícího úředníka

school-3994211_1280
Zahraniční

Polská vláda zakázala domácí úkoly. Rodičům a učitelům se to nelíbí

notebook studenti
Domácí Školství

Počet počítačů na školách se během pěti let zdvojnásobil

učitel
Domácí Školství

Ministerstvo školství schválilo nová pravidla pro přípravu učitelů