neděle 12. května 2024

Občanku v mobilu už si stáhlo přes 286 tisíc lidí

Aplikaci eDoklady už má ve svém telefonu přes 286 tisíc lidí, to je v podstatě celé obyvatelstvo Ostravy.

eDoklady

eDoklady
Zdroj: eDoklady

  • eDoklady
  • Zdroj: eDoklady

Od spuštění aplikace eDoklady si ji stáhlo přes 286 tisíc lidí. Informaci sdělila Digitální a informační agentura (DIA), jež má eDoklady a další digitalizační projekty na starosti, České televizi. Aplikace, která umožňuje vytvoření elektronické verze občanského průkazu v mobilním telefonu, byla spuštěna před měsícem.

Ověřování totožnosti pomocí eDokladů musí zatím přijímat pouze ústřední orgány státní správy. Již nyní ji však dobrovolně přijímá řada krajských a městských úřadů, přestože ty včetně policie budou ze zákona povinni přijímat občanku v mobilu až od července. Od počátku spuštění eDokladů se mohou prokazovat občané na krajských úřadech na Vysočině. K němu se postupně přidaly i krajské úřady v Jihočeském kraji. Nově je zavedl také magistrát v Ostravě.

Kromě moravskoslezské metropole přijímají elektronickou občanku také městské úřady v Liberci, Rokycanech, Karviné, Lanškrouně, Veselí nad Moravou, Duchcově, Opočně, Horních Počernicích, Praze 2 či na městském úřadu Brno-střed. V podstatě s každým dnem roste počet orgánů, které aplikaci dobrovolně přijímají. Kromě státních institucí se k nim připojují i soukromé osoby, včetně bank a zdravotních pojišťoven. Od začátku roku 2025 bude aplikace využitelná na všech místech, kde je nutné ověřit totožnost.

Autor: Šimon Mitro

Související

Mobilní aplikace Portál občana
Domácí Digitalizace

Mobilní aplikace Portálu občanu je ke stažení

eDoklady
Domácí eDoklady

Prokazování pomocí občanky v mobilu umožní Praha na vybraných úřadech

řidičský průkaz
Domácí Auta

Řidičák letos propadne 360 tisícům lidí

Portál občana
Domácí Digitalizace

Portál občana dostane v dubnu mobilní aplikaci