Portál občana dostane v dubnu mobilní aplikaci

V polovině dubna bude spuštěna mobilní verze Portálu občana.

Portál občana

Portál občana
Zdroj: Portál občana

  • Portál občana
  • Zdroj: Portál občana

Digitální a informační agentura (DIA) chystá v polovině dubna spuštění mobilní verze Portálu občana, který aktuálně využívá přes 1,2 milionu lidí. Tuto novinku představil místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) na tiskové konferenci. Portál občana byl zaveden v roce 2018 s cílem usnadnit elektronickou komunikaci občanů se státem a nabízí více než 600 služeb, včetně podání daňového přiznání či generování výpisů z různých rejstříků.

Mobilní aplikace Portálu občana bude podle ředitele DIA Martina Mesršmída obsahovat všechny služby dostupné ve webové verzi a přidá také možnost přijímání notifikací o změnách přímo na mobilní zařízení.

Mezi další digitalizační kroky patří aplikace eDoklady, dostupná na mobilních telefonech od ledna tohoto roku. Tuto aplikaci si stáhlo téměř 332 tisíc lidí a slouží k pohodlnějšímu a bezpečnějšímu prokazování totožnosti při komunikaci s úřady a soukromými subjekty. Od dubna ji začala v terénu využívat policie a od poloviny roku ji budou využívat všechny úřady a obce, matriky a všechny složky policie. Příští rok se připojí banky, pošty či zdravotní pojišťovny.

Autor: Šimon Mitro

Související

AI
Ekonomika AI

V Evropě nejvíce investuje do umělé inteligence Itálie a Španělsko

Ivan Bartoš na na Stavebním veletrhu v Brně.
Domácí Digitalizace

Bartoš představil nové systémy pro stavební řízení

Mobilní aplikace Portál občana
Domácí Digitalizace

Mobilní aplikace Portálu občanu je ke stažení

eDoklady
Domácí eDoklady

Prokazování pomocí občanky v mobilu umožní Praha na vybraných úřadech