Neprodaná zmrzlina mířila zpět do strojů. I to zjistili kontroloři

Skoro polovina zmrzlin, které kontrolovala potravinářská inspekce, neprošla. Kromě výskytu bakterií nebo špatné hygieny inspektoři zjistili, že prodejci nabízejí i zmrzlinu, kterou měli den předtím zlikvidovat.

zmrzlina

Ilustrační foto.
Zdroj: Pxfuel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pxfuel

Ze128 vzorků točených a kopečkových zmrzlin jich 57 nesplnilo hygienické limity. Ve vzorcích zmrzlin laboratoře potvrdily nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae.

Hlavní příčiny jsou jasné – nedodržení hygieny výroby, nedostatečná sanitace zařízení a chybný výrobní postup při přípravě zmrzliny. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce také stále přetrvává praxe, kdy provozovatelé zmrzlinu na konci dne nelikvidují, ale následující den ji vrací zpět do stroje. Tím může docházet k přenášení bakteriální kontaminace ze stroje na zmrzlinovou směs a zpět.

V některých provozovnách inspekce zakázala užívání zmrzlinových strojů a s provozovateli zahájila správní řízení.

Autor: Andrea Jančová

Související

zmrzliny Ben & Jerry's
Ekonomika Jídlo

Zmrzliny Ben & Jerry's, Magnum a další přijdou o majitele

zmrzlina
Světové dny Jídlo

Den zmrzliny k snídani

kávová zmrzlina
Světové dny Káva

Den kávové zmrzliny

spumone
Světové dny Jídlo

Den spumone