neděle 28. dubna 2024

Němečtí archeologové vykopali staletí starou kostru s protézou

V Německu objevili archeologové při výkopových pracích ve městě Freising nedaleko Mnichova staré kosterní ostatky s náhradou ruky se čtyřmi železnými prsty. Vědci odhadují staří kostry dospělého muže s amputovanou částí dlaně až na šest set let.

747E9D25-1020-4E2C-993B-05D3D7F248BD

Kostra měla protézu na ruce.
Zdroj: Oddělení archeologické památkové péče Bavorského muzea.

  • Kostra měla protézu na ruce.
  • Zdroj: Oddělení archeologické památkové péče Bavorského muzea.

Neobvyklý nález dokazuje vyspělost medicíny v 15. století. “Dutá protéza levé ruce přidala čtyři prsty. Ukazováček, prostředníček, prsteníček a malíček jsou jednotlivě vytvarované z plechu a jsou nepohyblivé. Protetická ruka byla pravděpodobně připevněná k pahýlu pomocí popruhů,“ řekl vedoucí oddělení archeologické památkové péče Bavorského muzea Walter Irlinger. Protéza byla potažená kůží a dutá, uvnitř byla látka podobná gáze, která měla sloužit nejspíš pro podložení pahýlu ruky.

Radiouhlíková datace ukázala, že protézu nosil muž, kterému bylo 30 až 50 let. a který musel zemřít mezi lety 1450 a 1620.

V patnáctém století bylo město místem mnoha středověkých bitev, také se zde odehrával jeden z bojů třicetileté války. Z těchto faktů a zkoumání kostí vědci usuzují, že tělo s jednoduchou protetickou rukou pravděpodobně pochází tohoto období, kdy docházelo k větším počtům zranění a amputacím částí těla. Podobných nehybných protéz společně s pár kousky složitých mechanických pomůcek nalezli vědci po Evropě asi padesát.

Nejznámější železnou ruku nosil od roku 1530 rytíř Götz von Berlichingen, který přišel o pravou ruku při výstřelu z děla při obléhání Landshutu.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: Bavorské oddělení archeologické památkové péče

Související

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier.
Domácí

Německý prezident přijede do Prahy

Nejstarší orangutanka Bella
Ostatní Fauna

Nejstarší orangutance je 63 let

Maximilian_Krah_2023_-_1
Zahraniční

Informace pro Peking zajišťoval spolupracovník jednoho z lídrů AfD

GLWYwCxX0AATwaP
Zahraniční

Rusko ve válce nepodporujeme, tvrdí Si. Scholz chce s Pekingem bojovat o mír