pondělí 20. května 2024

Německo dává peníze zachráncům migrantů. Itálie proti tomu protestuje

Italskou vládu rozčílil krok Německa, které oznámilo finanční pomoc nevládní organizaci zabývající se záchranou migrantů z vod Středozemního moře. Máme být spojenci, vzkazuje Řím Berlínu.

AQU_1639

Záchrana afrických migrantů ve Středozemním moři.
Zdroj: Lékaři bez hranic

  • Záchrana afrických migrantů ve Středozemním moři.
  • Zdroj: Lékaři bez hranic

Mezi Německem a Itálií vypukl spor o činnost nevládních organizací ve Středozemním moři. Ty se zabývají přepravou migrantů z Afriky do Evropy, kdy se podílejí zejména na takzvaných záchranných operacích. Německo totiž jedné z těchto organizací poskytlo finanční podporu ve výši 790 tisíc eur, to je přes 19 milionů korun. Krok ostře kritizovala vláda italské premiérky Giorgie Meloni. Ta se pokouší dlouhodobě činnost neziskovek ve Středozemním moři omezit kvůli přílivu afrických migrantů, kteří končí právě v Itálii či na jejích ostrovech.

Německé ministerstvo zahraničí se ohradilo vůči kritice Itálie s tím, že finanční podpora záchranných operací je v souladu s jeho humanitárními závazky. Italský ministr obrany Guido Crosetto na to konto prohlásil, že Německo vytváří Itálii problémy, místo toho, aby bylo jejím spojencem.

V souvislosti s migrační krizí Evropská komise minulý týden schválila podporu Tunisku ve výši 127 milionů eur, přes tři miliardy korun, za to, že sníží počet migrantů, kteří míří na italský ostrov Lampedusa, kde se situace s přílivem Afričanů v posledních týdnech vymkla kontrole.

Autor: Jan Skala

Související

Flickr_-_boellstiftung_-_Olaf_Scholz,_stellvertretender_Bundesvorsitzender_SPD
Zahraniční

Vojenská služba se do Německa nevrátí. Počet vojáků Bundeswehru však vzroste

37569837896_602880f421_b
Zahraniční

Za nacistické heslo pokuta. Německý soud potrestal politika opoziční AfD

Shelf_Cloud_4_8_2013_(146961335)
Domácí

Bouřky z Německa dorazí i do České republiky. Jejich intenzita bude menší

profimedia-0871684776
Zahraniční

Papež nabádá Italy, aby měli více dětí