pondělí 20. května 2024

Němci ruší koncerty ex-frontmana Pink Floyd, ten se ohání lidskými právy

Frankfurtu a Mnichovově už padl zákaz koncertů Rogera Waterse, o podobném kroku uvažují také radnice v Berlíně nebo Kolíně nad Rýnem. Důvod? Watersův dlouhodobý antisemitismus a podpora ruské invaze na Ukrajinu.

19816176490_0560cc30af_b

Roger Waters
Zdroj: Flickr

  • Roger Waters
  • Zdroj: Flickr

Podle frankfurtské radnice Waters opakovaně vyzýval ke kulturnímu bojkotu Izraele a vyvíjel tlak na umělce, aby tam nevystupovali. „Součástí Watersovy show na více než 200 koncertech v The Wall Live Tour v letech 2010 až 2013 byl na pódiu balón ve tvaru prasete s Davidovou hvězdou. Waters také opakovaně sdílí antisemitské konspirační teorie,“ uvedlo město v tiskové zprávě. Problémem je také jeho podpora ruské propagandy a invaze na Ukrajině. Na žádost Ruska dokonce za zemi orodoval v OSN.

Roger Waters už na postoj měst reagoval s tím, že podniká právní kroky proti navrhovanému zrušení koncertů ve Frankfurtu a Mnichově. „Tyto zákazy jsou protiústavní, neodůvodněné a jsou založené na falešném obvinění, že jsem antisemita, což nejsem,“ stojí ve Watersově oficiálním prohlášení.

Watersovi právníci mají podniknout nezbytné kroky ke zrušení zákazu. „Moje základní lidské právo na svobodu projevu musí být chráněno. Všichni, kdo chtějí vidět vystoupení, musejí mít tuto možnost ve Frankfurtu, Mnichově a v jakémkoli jiném městě v jakékoli jiné zemi,“ doplňuje Waters s tím, že se jedná o pokus o jeho umlčení, který by mohl mít dalekosáhlé důsledky pro umělce a aktivisty na celém světě.

Související

GNycFnEWMAAucE5
Krimi

Další synagoga měla shořet. Francouzská policie útočníka zastřelila

597032
Zahraniční

Protižidovské nálady gradují. Vandalové poničili pomník obětí holokaustu v Paříži

Cali_Movilizacion_por_la_Vida
Zahraniční

Pácháte genocidu, spílá Kolumbie Izraeli. Jste antisemité, reaguje Jeruzalém

David_Schwimmer
Zahraniční

Mlčení je spoluvina. Rosse z Přátel děsí narůstající antisemitismus