sobota 27. dubna 2024

Některé zdravotní pojišťovny by se v roce 2025 mohly dostat do platební neschopnosti

Odborníci varují, že pokud se nepodniknou adekvátní kroky, některé zdravotní pojišťovny by se v roce 2025 mohly dostat do platební neschopnosti.

doktor

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Prodlužující se doba dožití, nárůst chronických onemocnění a rostoucí výdaje na zdravotní péči staví české zdravotnictví před finanční tlaky. Odborníci varují, že pokud se nepodniknou adekvátní kroky, některé zdravotní pojišťovny by se v roce 2025 mohly dostat do platební neschopnosti. Podle prognóz by se rozdíl mezi příjmy a výdaji veřejného zdravotního pojištění mohl ve střednědobém horizontu vyšplhat až na tři procenta HDP.

Odborníci varují, že současným tempem růstu výdajů je systém veřejného zdravotního pojištění ohrožen. „Ke zvýšení efektivity zdravotního systému je zapotřebí nových forem poskytování zdravotních služeb například v oblasti distanční péče nebo koordinace péče o chronicky nemocné pacienty, restrukturalizace nemocniční sítě a celá řada dalších kroků. To vše na základě validních dat a s delším výhledem očekávaných potřeb a nákladů,“ říká Pavel Hroboň, řídící partner Advance Institute.

Dalším krokem k efektivnějšímu využívání zdrojů veřejného zdravotního pojištění je podle odborníků návrat k principům veřejného zdravotního pojištění založeného na konkurenci zdravotních pojišťoven. Je také důležité směrovat finanční prostředky do oblastí péče, kde přinesou největší hodnotu pro české pacienty, a zavést transparentní dohodovací řízení mezi pojišťovnami a poskytovateli péče.

Autor: Šimon Mitro

Související

léky
Domácí Zdraví

Praha má high-tech centrum pro nová léčiva

cholera
Zahraniční Zdraví

Novou vakcínu proti choleře předschválila WHO

kašel
Domácí Zdraví

Za týden přibylo téměř 1 500 případů černého kašle

Algifen Neo
Domácí Zdraví

Lék na křeče v břiše má výpadek. Lékaři by měli psát za Algifen náhradu