pondělí 20. května 2024

Nejsilnější zaznamenané zemětřesení udeřilo před 63 lety na Chile

Až v Japonsku pocítili dopady silného chilského zemětřesení, které dosáhlo 9,5 stupně Richterovy škály, tedy dosud nejvyšší naměřenou hodnotu. Udeřilo přesně před 63 lety.

zemětřesení

Obraz zkázy. Chilské město Valdivia po dosud nejsilnějším změřeném zemětřesení.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Obraz zkázy. Chilské město Valdivia po dosud nejsilnějším změřeném zemětřesení.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Nejsilnější zemětřesení v historii měření udeřilo 22. května 1960. Jeho epicentrum leželo v obci Lumaco poblíž města Valdivia v jižní polovině Chile. Chvílemi se země dokonce otřásala silou 9,5 stupně Richterovy škály, což se podle seizmologů rovná osmatřiceti tisícům bomb svržených na Hirošimu. Zemětřesení zahrozilo slabším otřesem už o dva dny dříve poblíž města Concepción, kdy srovnalo se zemí několik domů a most přes řeku Bío-Bío.

Když pak přišla nejsilnější vlna, přesně 22. května 1960 v 15:11 místního času, měla za důsledek i výbuch sopky Puyehue v pohoří Andy a obrovské tsunami, které smetlo chilské pobřeží a jehož sílu poznali lidé i na Havaji a dokonce v Japonsku, kam obří vlna rovněž dorazila.

Konečný účet byl tragický, i když v porovnání s jinými zemětřeseními jako například s letošním syrsko-tureckým nebo arménským v roce 1988, které si obě vyžádala více než padesát tisíc lidských životů, nikterak vysoký. Kvůli nízké hustotě obyvatelstva přišly o život dva tisíce lidí. Seismická aktivita pak pokračovala ještě další tři týdny, ale už s mnohem menší intenzitou.

Autor: Jan Skala

Související

GLaTnKtbYAABfTO
Zahraniční

Japonsko postihlo zemětřesení. Indonésii hrozí po výbuchu sopky tsunami

800px-New-York-Jan2005
Zahraniční

New York vyděsilo zemětřesení. Otřesy půdy pocítilo 42 milionů Američanů

profimedia-0862268110
Zahraniční

Po zemětřesení na Tchaj-wanu zbývá vyprostit stovku lidí. Hlášeno je devět obětí

profimedia-0861958430
Zahraniční

Tchaj-wan se vzpamatovává ze zemětřesení. Počet obětí jde nahoru