Nejmladší ekvádorská starostka byla zastřelena

Ekvádorská policie oznámila, že tamní nejmladší starostka a její poradce byli zastřeleni.

Brigitte García

Brigitte García byla nejmladší ekvádorskou starostkou.
Zdroj: X @MelaBrigitte

  • Brigitte García byla nejmladší ekvádorskou starostkou.
  • Zdroj: X @MelaBrigitte

V neděli byla nalezena zastřelena Brigitte García, 27letá starostka pobřežního města San Vicente, spolu se svým poradcem Jairom Loorem. Policisté našli jejich těla v automobilu bez známek života se střelnými ranami. Později bylo zjištěno, že výstřely byly vypáleny zevnitř vozidla. Vyšetřování nadále probíhá.

Luisa Gonzalez, prezidentská kandidátka strany v nedávných volbách, označila vraždu Garcii za atentát. Jedním z posledních příspěvků Garcie na sociálních sítích byla zpráva o novém projektu zajištění vody pro její město. V lednu prezident Daniel Noboa vyhlásil nouzový stav a prohlásil, že je země ve válce s gangy poté, co z vězení utekl vůdce gangu Los Chorones Adolf Mecias.

Od té doby byly na ulice nasazeny vojenské jednotky, které převzaly kontrolu nad věznicemi. Vláda tvrdí, že její Phoenix Plan úspěšně snížil násilí v zemi, během něhož bylo od ledna provedeno více než 165 tisíc operací, zabaveno 65 tun drog, zatčeno dva tisíce lidí a dle vyjádření státních orgánů bylo 15 teroristů zabito.

Navzdory těmto opatřením se však během víkendu vyskytlo několik násilných incidentů, včetně útoku na vojenský hlídkový oddíl v provincii Sucumbios u hranic s Kolumbií. Při incidentu byl jeden voják zabit a tři další byli zraněni. Vláda řekla, že posílí bezpečnostní kontroly po zavraždění Garcíi.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0873734634
Zahraniční

Masivní záplavy trýzní Brazílii. O život přišlo 149 lidí

Varg Vikernes dnes tvoří ve Francii, kam utekl před obřím dluhem Norsku.
Hudba

Vrah Varg Vikernes vytvořil v exilu soundtrack ke své deskové hře

justice
Krimi

Ubodal otce, zranil matku. Dostal osm let vězení za opilství

mexická policie
Zahraniční

Další mrtví v Mexiku. Při střelbě v centru města zemřelo osm lidí