Nakladatelství Albatros slaví výročí. Léta jej vedl autor Honzíkovy cesty

Nakladatelství Albatros dnes slaví pětasedmdesát let od chvíle, kdy začalo vydávat dětské knihy. V tom pokračuje i v současnosti.

187872 (1)

Honzíkova cesta je jednou ze zásadních děl historie Albatrosu.
Zdroj: Levné knihy

  • Honzíkova cesta je jednou ze zásadních děl historie Albatrosu.
  • Zdroj: Levné knihy

Dnes je to na den přesně 75 let, co v Praze vzniklo Státní nakladatelství dětské knihy, které mělo podnítit zájem dětí o literaturu. Později dostao nakladatelství název Albatros. V době krátce po Únoru 1948 najelo nejprve nakladatelství na produkci podle sovětského vzoru, brzy však začalo vydávat díla českých autorů, která dodnes patří mezi nepostradatelné tituly dětských knihovniček.

Jedním ze zásadních titulů, které Státní nakladatelství dětské knihy v první polovině 50. let vydalo, bylo dílo Honzíkova cesta, které napsal ředitel nakladatelství Bohumil Říha, jenž v jeho čele stál přes 10 let. Honzíkova cesta je dodnes vyhledávanou knihou pro děti, které začaly školní docházku. Kromě té nakladatelství vydalo nespočet významných dětských knih od autorů jako například Jaroslav Foglar, Helena Zmatlíková, Josef Lada, Ondřej Sekora, Jiří Žáček, Adolf Born nebo Zdeněk Miler.

Albatros existuje dodnes a soustředí se na původní i překladovou literaturu především pro děti od dvou do 12 let. Ročně vydá kolem 150 knih.

Autor: Jan Skala

Související

438888605_832630195562682_8701897886785803572_n
Film a TV Výročí

Himlhergot donrvetr. Ilja Prachař sehrál stovky rolí, Trautenberk byl však jen jeden

Robert Oppenheimer
Zahraniční Výročí

Otec atomové bomby se narodil před 120 lety

Immanuel Kant
Zahraniční Výročí

Immanuel Kant se narodil před 300 lety. Jeho myšlenky rezonují dodnes

turistická značka
Domácí Výročí

Klub českých turistů oslaví 135 let od vyznačení první turistické trasy