úterý 21. května 2024

Odpad z podnikání nepatří do popelnic ani do kontejnerů na třídění

Některé obchody dokážou popelnice na tříděný nebo směsný odpad zaplnit za pouhý půlden. Přesto si za svoz odpadu, který vznikl při podnikání, neplatí ani korunu. Málokdo ale tuší, že za takové jednání hrozí pokuta až milion korun.

Tříděný odpad

Živnostníci často nevědí, že musejí za odvoz odpadu platit zvlášť.
Zdroj: pixabay.com

  • Živnostníci často nevědí, že musejí za odvoz odpadu platit zvlášť.
  • Zdroj: pixabay.com

Kontejnery, ze kterých přetéká odpad z rychlého občerstvení, popelnice u domu plná obalů ze sousedního obchodu, nepotřebné papíry z kanceláře v nádobě na třídění papíru – běžný obrázek z ulic českých měst a obcí. Problém je, že odpad z podnikání, i kdyby se jednalo o vyhozenou propisku nebo krabičku od kancelářských potřeb, nesmí podnikatelé vyhazovat do běžných nádob. I kdyby podnikali doma, musejí si zaplatit svoz odpadu jako podnikatelé.

Podle zákona o odpadech si podnikající fyzická nebo právnická osoba může zajistit svoz dvěma způsoby, a to buď smlouvou se svozovou společností, anebo smlouvou s obcí.

Pražští podnikatelé, kteří produkují jen minimum odpadu, mohou využít službu virtuálních nádob na odpad. Po zaplacení poplatku od 200 korun asi do pěti tisíc pak můžou odpad dávat do nádob určených obyvatelům města. Pražští zastupitelé tak chtěli uvolnit popelnicové kapacity, mezi podnikateli ale o službu není příliš velký zájem.

I když hrozí vysoké pokuty, musely by úřady dokázat, že se podnikatel zbavil právě odpadu z podnikání. A to je u lidí pracujících z domova téměř nemožné.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

kontejnery
Domácí Ekologie

Obce se zlepšují ve třídění odpadu. Nejlepší výsledky má Olomoucký kraj

cestování
Cestování Klimatické změny

Mladé při cestování ovlivňuje klimatická krize a udržitelnost

Spreje patří do černé popelnice
Domácí

Nesprávné třídění obalů od sprejů může způsobit požár i výbuch

419439131_780888584083912_5937719710321160831_n
Domácí

Obce odmítají povinné zálohování PET lahví. Nemá prý žádný pozitivní dopad