úterý 21. května 2024

Himlhergot donrvetr. Ilja Prachař sehrál stovky rolí, Trautenberk byl však jen jeden

Známý český herec Ilja Prachař by se dnes dožil stovky. Přestože zemřel v roce 2005, pravidelně ožívá na televizní obrazovce, nejčastěji v roli Trautenberka.

438888605_832630195562682_8701897886785803572_n

Ilja Prachař ve své nejslavnější roli lakomého sedláka Trautenberka.
Zdroj: Facebook/Filmové procházky

  • Ilja Prachař ve své nejslavnější roli lakomého sedláka Trautenberka.
  • Zdroj: Facebook/Filmové procházky

Zlínský rodák Ilja Prachař sehrál v divadle, televizi i filmu stovky rolí a do poloviny 70. let byl takřka výhradně představitelem policistů, vojáků nebo nacistických pohlavárů. V roce 1974 se mu ale otevřel nový svět, když jej tvůrci historicky neoblíbenějšího večerníčku Krkonošské pohádky obsadili do role chamtivého statkáře Trautenberka. V tu chvíli se pro Prachaře otevřel nový stupeň popularity, s postavou je jeho jméno pevně svázané dodnes.

Přestože na divadle Prachař vystupoval už od konce druhé světová války, ve filmu dostal první příležitost až v roce 1957 v dnes už zapomenutém dramatu Bomba se Zdeňkem Štěpánkem v hlavní roli. První rolí, která mu zaručila popularitu, byla úloha vedoucího SNB Burdy ve slavném snímku Král Šumavy. Po něm šel už z role do role a otisk jeho herectví nesou dodnes reprízované snímky Kladivo na čarodějnice, Všichni dobří rodáci, Spalovač mrtvol, Světáci, Po stopách krve, Dny zrady či Holka na zabití. V televizní tvorbě exceloval nejen v řadě povídek Bakalářů, ale i v seriálech F. L. Věk, Inženýrská odyssea, Chalupáři, 30 případů majora Zemana nebo Okres na severu. Zlomem v jeho herecké činnosti se ale stala Sametová revoluce. Po ní se kvůli zhoršujícímu se zdraví i faktu, že byl letitým členem KSČ, objevoval na obrazovce už jen zřídka.

Ilja Prachač zemřel 10. srpna 2005, bylo mu 84 let. Herectví se věnují i Prachařovi potomci. Nejznámější jsou jeho syn David a vnuk Jakub.

Autor: Jan Skala

Související

1280px-Joe_Cocker_Sochi_2011
Hudba

Joe Cocker by se dnes dožil osmdesátky. Před lety jej však zabila rakovina plic

Záběr z filmu Shrek 2
Film a TV Výročí

Jedno z nejlepších filmových pokračování slaví. Shrek 2 měl premiéru před 20 lety

Rubikova kostka
Zahraniční Výročí

Rubikova kostka slaví 50 let. Za geniálním vynálezem stál maďarský architekt

profimedia-0872816956
Domácí

Česko se loučí se Simonou Postlerovou. Přišla dlouhá řada hereckých kolegů