Na výši čistého jmění domácností má největší vliv vlastnictví nemovitostí, říká ČNB

Průměr čistého jmění českých domácností činil v letech 2021 a 2022 přibližně 3,5 milionu korun, přičemž medián dosáhl zhruba 2,5 milionu korun. Největší podíl na tom mají nemovitosti.

nemovitost

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Ukazatel čistého jmění domácnosti, který je hlavním výstupem šetření, se skládá z hodnoty celkového majetku, od kterého jsou odečteny případné dluhy domácnosti. Šetření Finanční situace domácností, které je koordinováno Evropskou centrální bankou, provádí Český statistický úřad ve spolupráci s Českou národní bankou.

Mediánová hodnota celkového majetku domácností, který je tvořen finančními a nefinančními aktivy, byla 2,6 milionu korun v roce 2021 a 2,9 milionu korun v roce 2022. Z celkového majetku domácností tvořila zhruba 88 procent nefinanční aktiva, tedy zejména nemovitosti, dopravní prostředky či cennosti, zbylých dvanáct procent pak aktiva finanční,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Za finanční aktiva se považují všechny formy vkladů a spoření, cenných papírů, prostředky investované v investičních nebo kapitálových životních pojištěních a v podílových fondech, úspory v hotovosti, ale také například kryptoměny.

Autor: Jiří Lacina

Související

Guvernér ČNB Aleš Michl.
Ekonomika

ČNB snížila úrokovou sazbu o půl procentního bodu

novostavba
Ekonomika Bydlení

Ceny bytů opět stoupají

placení
Ekonomika Technologie

Platby mobilem motivují k většímu utrácení

Powerball
Zahraniční Zajímavosti

V americké loterii se hraje o 30 miliard korun